Mika: Nechcem byť riaditeľ, ktorý zhasne svetlo v RTVS

Nechcem byť riaditeľ, ktorý zhasne svetlo vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska, tvrdí šéf RTVS Václav Mika. V roku 2015 takýto scenár neočakáva, bez zmeny financovania sa pre budúcnosť situácia verejnoprávneho vysielania nezlepší.

28.12.2014 13:00
Václav Mika Foto:
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika
debata (62)

Manažment Václava Miku presadzuje zmenu úhrad za vysielanie RTVS, tzv. koncesionárskych poplatkov o infláciu. Už 12 rokov sa totiž koncesie nezvyšovali ani o infláciu a poplatky za RTVS patria medzi najnižšie v Európe. Ak by sa to manažmentu podarilo presadiť, bol by základný mesačný poplatok pre jednu domácnosť nie 4,64 eura, ale takmer sedem eur.

“Som schopný urobiť spoločenský záväzok, že keď budú zdroje, čo za ne prinesiem,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ RTVS Mika. “Som realista a očakávam, že zmena financovania príde buď v budúcom roku, alebo roku 2016. Tá určite príde, to nie je o Václavovi Mikovi v čele RTVS. To je o tom, že ten problém sa bude musieť riešiť,“ myslí si.

Sú tri podmienky na zmenu financovania, ktoré musí podľa Miku vytvoriť RTVS. – “Prvá podmienka je, že budeme hospodáriť efektívne hospodárne a vyrovnane, znamená to, že nevytvárame straty. Výsledky o tom svedčia. Druhá, že ponúkneme taký mediálny obsah, ktorý bude verejnoprávny. Tretia, že vytvoríme aj my podmienky na maximálnu mobilizáciu našich príjmov,“ konštatoval Václav Mika a podotkol, že konkrétnym výsledkom je napríklad to, že sa RTVS podaril zastaviť pokles koncesií.

Uvedomuje si, že “nie je v silách nikoho presvedčiť domácnosti, že zvýšenie nejakého poplatku je v poriadku. To by bolo veľmi naivné. Akýkoľvek zásah do rodinného rozpočtu je negatívna informácia“. Za zreálnenie výšky tzv. koncesií chce však vedenie RTVS priniesť pridanú hodnotu – tretí televízny kanál a nový program v televízii aj v rozhlase.

“Ľudia sú zvyknutí, že šport v RTVS, v televízii a rozhlase je zadarmo. On ale zadarmo nie je a keď sa stane to, že RTVS športy nebude mať, ľudia si budú musieť za šport zaplatiť. Potom sa situácia na trhu zreálni, ale to nechceme dopustiť.“ dodáva k situácii Mika.

Na zmenu financovania má RTVS podľa jeho šéfa podporu medzi odborníkmi aj politikmi. “Viete si predstaviť, že by túto tému otvoril pred štyrmi rokmi niektorý z riaditeľov? Pomaly sa mení, nielen vnímanie verejnosti, nielen odbornej verejnosti a politikov a toto považujem za úspech. Už sa priznáva, že mám mandát túto tému otvoriť.“

Podľa Miku možno téma nenapreduje tak rýchlo, ako by vzhľadom na stav v RTVS mala. Tvrdí však, že je realista, žije v reálnom prostredí a nemyslel si, že po dvoch rokoch sa stane zázrak a téma koncesie sa stane jednou zo základných politických tém.

Mika pripomína, že medzi tri najväčšie benefity RTVS patrí unikátny obsah, programy neprerušované reklamou a vlastná programová stratégia. To, že si RTVS môže slobodne plánovať programovú stratégiu a neprispôsobujeme sa vkusu iných, napríklad zadávateľov reklamy podľa Václava Miku priamo súvisí s tým, že má zo zákona málo reklamy.

Trh RTVS bude podľa šéfa RTVS priať aj v tejto oblasti, lebo menej reklamy v komerčných televíziách určite nebude. Mika očakáva, že v blízkej budúcnosti a možno už na budúci rok začnú plnoformátové komerčné televízie spoplatňovať vybraný obsah.

“Budeme možno v krátkom horizonte na trhu jediní, ktorí sme nespoplatnení. Potom bude otázka – buď sa vyrieši naše financovanie, alebo budeme musieť tiež spoplatniť naše služby. Čo je najhoršia cesta, pretože obsah verejnoprávnej služby nemá byť okrem jediného legitímneho poplatku spoplatnený v žiadnej platforme, ani v televíznej, ani rozhlasovej, ani na webe. Dokonca sme minulý rok v decembri zaviedli, že vystúpenia nášho orchestra a všetkých umeleckých telies sú zadarmo,“ doplnil Mika s tým, že za všetko vyberajú iba jediný poplatok, koncesie.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #Václav Mika