Mika: Pod lampou sa vráti, ak sa splnia štyri podmienky

Formát Pod lampou sa môže vrátiť na obrazovky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ak sa splnia štyri podmienky. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika ich konkretizoval počas rokovania Rady RTVS.

22.01.2015 13:38
debata (120)
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Foto: Pravda
Václav Mika Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Prvá sa týka ochrannej známky, ktorej majiteľom je W Press. “Spolupráca na takomto type publicistiky je možná iba za podmienky, že W Press postúpi túto ochrannú známku vysielateľovi.

Druhá podmienka je, že s W Pressom RTVS uzavrie všetky záväzky z minulosti, konkrétne už prerokovanú zmluvu o prevzatí záväzku na jeden zo súdnych sporov na 150-tisíc eur,“ povedal pre médiá počas rokovania Rady RTVS Václav Mika.

Ako doplnil, treťou podmienkou je, aby sa relácia vyrábala v interných kapacitách RTVS, “ako to je štandardne pri všetkých takýchto formátoch. Tým pádom odpadnú všetky problémy, ktoré súvisia so škodami, žalobami, licenčnými pokutami atď.

Štvrtá podmienka, alebo skôr výzva, by bola k tomu, aby W Press uviedol na pravú mieru, alebo verifikoval, alebo sa ospravedlnil za vyjadrenia, ktoré dával v súvislosti s naším čisto formálnym riešením spolupráce“, uviedol pre médiá Mika s tým, že W Press o podmienkach vie. Štvrtá podmienka je však nová a vyplynula z posledných dní.

Ako radu informoval programový riaditeľ verejnoprávnej televízie Tibora Búza, do rokovaní s W Press nešli s tým, že by chceli rušiť reláciu Pod lampou, náhradu za ňu pripravenú nemajú. V súčasnosti RTVS zmluvu na vysielanie Pod lampou nemá. Zmluvy na túto reláciu ako aj na ďalšie formáty, ktoré sa do vysielania RTVS dodávajú externe, koprodukčne alebo v partnerskej spolupráci, sa robia na jednu, maximálne dve sezóny, informoval šéf RTVS.

Situáciu treba podľa Miku riešiť aj preto, že by sa “mohla stať situácia, že iní vydavatelia by sa dožadovali mediálneho priestoru na základe toho, že iný vydavateľ doteraz ten priestor mal“.

Telerozhlas politické tlaky odmieta

RTVS odmieta akékoľvek politické tlaky. Všetky problémy spojené s reláciou Pod lampou boli podľa Miku vecné, ani jeden nebol politický. Za dva a pol roka vo vedení RTVS sa nestalo, že by sa o reláciu zaujímal niektorý z lídrov politických strán. O relácii sa diskutovalo vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá, vždy však vecne.

“RTVS principiálne ako nezávislá inštitúcia žiadnym tlakom, ani mediálnym nemôže podľahnúť, to je absolútne vylúčené,“ povedal počas dnešného rokovania Rady RTVS šéf rádiotelevízie. Zopakoval, že si váži divákov a tvorcov. RTVS sa podľa Miku formátu vždy zastala a všetky problémy sa doteraz riešili rokovaním. “Ak by niekto mal vôľu tento formát zrušiť, robí sa to úplne iným spôsobom,“ dodal.

O osude relácie sa začalo intenzívne diskutovať po tom, ako RTVS 13. januára v médiách zverejnil, že na základe viacerých problémov s W Press nechce ďalej spolupracovať so spoločnosťou W Press, a. s. ako s dodávateľom diskusnej relácie Pod lampou s moderátorom Štefanom Hríbom.

RTVS oslovil tvorcov relácie Pod lampou na rokovanie o potenciálnej spolupráci inou formou. RTVS tvrdí, že vyvinul maximálne úsilie, aby dohodou o urovnaní uzatvoril konkrétne dôsledky škody v spolupráci medzi RTVS a spoločnosťou W Press, a. s., pri dodávaní formátu Pod lampou. Konkrétne ide o pokutu 50-tisíc eur, ktorú RTVS vyrubila Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a potvrdil aj Najvyšší súd SR za Večer pod lampou s diskusiou o kauze Cervanová z júna 2011.

Pokuty zaplatí ten, kto vyrába program, píše sa v zmluve

Podľa zmluvy medzi RTVS a W Press prípadné pokuty zaplatí ten, kto vyrába program, teda W Press a nie RTVS. RTVS však môže k pokute podľa zmluvy vyrubiť svoju pokutu za škodu vo výške do 10-tisíc eur. RTVS tvrdí, že “k tejto záležitosti pristúpili maximálne ústretovo“ a uplatnili najnižšiu možnú zmluvnú pokutu – tisíc eur a dohoda o tom vznikla konsenzom oboch strán. RTVS dohodu s vedením W Press uzavrela "s vedomím, že spoločnosť W Press, a. s. má uzatvorené zmluvné poistenie na tento typ spôsobených škôd, o čom Štefan Hríb na rokovaní informoval a RTVS mu tento poistný nárok písomne potvrdila.

Napriek tejto dohode spoločnosť W Press bez toho, aby o tomto kroku mala RTVS akúkoľvek vedomosť, použila túto dohodu na marketingové a obchodné ciele smerom k širokej verejnosti a svojim čitateľom. Je pre nás absolútne neprijateľné, aby RTVS ako nezávislá verejnoprávna inštitúcia bola takýmto spôsobom spájaná s komerčnými vydavateľskými aktivitami spoločnosti W Press", uviedol ďalej RTVS 13. januára v súvislosti s tým, že Štefan Hríb vyzval koncom roka 2014 na webstránke týždenníka Týždeň verejnosť na pomoc pri zaplatení 50-tisícovej pokuty.

RTVS po posledných rokovaniach s W Press 15. januára pripomenul, že má tiež nedoriešenú kauzu súvisiacu s odvysielaním relácie Pod Lampou z júna 2011. V tomto prípade RVR udelila nefinančnú sankciu – povinnosť odvysielať oznámenie o porušení zákona z dôvodu, že v relácii nebola zabezpečená objektívnosť a nestrannosť. Zároveň je v tejto veci RTVS žalovaná o 150-tisíc eur za náhradu nemajetkovej ujmy za zásah do práv na ochranu osobnosti.

Naposledy po rokovaniach oboch strán 15. januára rádiotelevízia informovala, že o osude relácie Pod Lampou budú informovať až po ukončení všetkých rokovaní. Rokovania o relácii dodnes ukončené nie sú. Na podporu zachovania diskusnej relácie vo vysielaní tento týždeň adresovalo vyše 160 osobností kultúry a verejného života otvorený list generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika #Štefan Hríb #Pod lampou