sk  |  en
Štvrtok | 25.04.2024, 12:04 | meniny: Marek; zajtra: Jaroslava
  • | Svetový deň boja proti malárii

    Svetový deň boja proti malárii - Svetový deň malárie alebo Africký deň malárie sa každoročne pripomína od roku 2001 a je podporovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Malária patrí medzi najzávažnejšie infekčné ochorenia, ktorého prenášačom je komár a vyskytuje sa najmä v tropických a subtropických oblastiach. Ročne je infikovaných približne 500 miliónov ľudí, pričom cez milión ľudí tejto zákernej chorobe podľahne. Tento deň je príležitosťou, aby sa organizácie angažovali v boji proti tejto chorobe s cieľom zabezpečenia účinnej kontroly malárie po celom svete.

  • | Svetový deň tučniakov

    Svetový deň tučniakov je venovaný vodným, nelietavým vtákom, ktorí žijú prevažne na južnej pologuli najmä v Antarktíde. Tento deň sa zhoduje so začiatkom každoročnej severnej migrácie tučniakov a je príležitosťou dozvedieť sa niečo viac o týchto nelietavých vtákoch, ale výborných plavcoch.

Miko Hladký sa už teší na Orange Music Summer Duchonka

01.08.2006 | V poradí druhýkrát sa uskutoční v dňoch 11. a 12. augusta 2006 v obľúbenej rekreačnej oblasti Duchonka letný hudobný festival Orange Music Summer Duchonka. Minulý rok jeho organizátori nasadili vysokú latku, a zdá sa, že aj tento rok bude mať skvelú úroveň.

„Skupina Gladiátor sa zúčastnila na festivale už aj minulý rok. Prvýkrát som aj s členmi kapely pocítil, že o slovenskú hudbu je záujem. Ľudia sa chcú a vedia baviť. Sám som bol prekvapený takou vysokou návštevnosťou. Festival bol zo strany usporiadateľskej agentúry Hit Production výborne pripravený po programovej aj organizačnej stránke. Odišli sme s výborným pocitom, a preto sa už tešíme na tento ročník,“ uviedol Mika Hladký.

Pre hudobných fanúšikov je pripravený bohatý program. Rockovú hudbu prinesie 40 interpretov a viac ako 200 účinkujúcich. „Medzi headlinermi budú skupiny Desmod, No Name, Peha, Hex, Para, Gladiator či Zuzana Smatanová a exfinalisti SuperStar Samo Tomeček a Martin Kelecsényi. Mladšiu generáciu hudobníkov zastúpia skupiny Forma, Vetroplach, Alone, či Mayo a Ateliér 11.

Nepochybne veľkým lákadlom bude vystúpenie v súčasnosti najžiadanejšej českej skupiny Chinaski. Svojim slovenským priaznivcom sa exkluzívne predstaví aj Janek Ledecký,“ priblížil dramaturg festivalu Július Viršík z agentúry Hit Production. Dodal, že ich cieľom je priviesť na festival predovšetkým predstaviteľov kvalitnej slovenskej hudby, ktorých poznajú poslucháči väčšinou iba z rádií.

V bohatom sprievodnom programe je aj novinka festivalu – otvorenie tanečného pódia, na ktorom sa predstavia najvýznamnejší slovenskí a českí predstavitelia hip-hopovej a danceovej scény, ako napríklad AMO, Vec, DJ Toky, DJ Boss, DJ Fazo či DJ Loktibrada. Pripravené sú aj autogramiády známych televíznych tvárí, slovenských hokejistov a pod. Dvojdňový maratón hudby ozvláštni tiež armádne regrutačné stredisko. V minulom roku sa stretlo s veľkým záujmom najmä u tých, ktorých lákala služba v profesionálnej armáde. Aj počas tohto ročníka festivalu ukážu vojaci svoje schopnosti v rôznych odvetviach armády a predstavia vojenskú techniku.

Generálnym partnerom festivalu je spoločnosť Orange Slovensko, ktorá pripravila pre návštevníkov takisto rad príjemných prekvapení a výhodných možností zúčastniť sa na Duchonke.

-vt-

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost