Miro Žbirka na turné predstaví hity aj nové skladby

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 15:34 • 2 min
Miro Žbirka na turné predstaví hity aj nové skladby

BRATISLAVA - Slovenský spevák a hudobník Miro "Meky" Žbirka predstaví na turné Road to Abbey Road najväčšie hity aj nové skladby z ostatného albumu Miro (2015).

slovakia

left justify in out

Spevák sa v rámci slovenskej časti šnúry predvedie 20. septembra na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu a o dva dni neskôr v košickej Steel Aréne. Okrem toho zahrá aj 16. septembra v Prahe a 18. septembra v Ostrave.


Nápad usporiadať tieto koncerty vznikol práve po vydaní albumu Miro, ktorý muzikant nahral v legendárnom londýnskom štúdiu Abbey Road. "Organizátori vnímali túto udalosť ako akési zavŕšenie mojej cesty a zdalo si im vhodné, osláviť to aj na koncertoch, počas ktorých by som prostredníctvom mojich skladieb predstavil celú cestu, ktorá ma doviedla až do Abbey Road. Niekedy vás jednoducho niekto vyburcuje k niečomu, čo by ste inak neurobili. Dôležité je reagovať na tie správne podnety a mne sa tieto koncerty javili ako dobrý nápad," prezradil 63-ročný interpret v rozhovore pre agentúru SITA.


Rodák z Bratislavy v súčasnosti zostavuje program vystúpení. "Môj prvý autorský úspech zaznamenala pesnička Zažni, ktorá by na koncertoch určite nemala chýbať. Zahrám aj ďalšie skladby ako 22 dní, Atlantída, Balada o poľných vtákoch a tiež piesne z nového albumu. Tipujem, že by počas vystúpenia mohlo zaznieť asi 25 skladieb," povedal.

 

 


Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť na scénu, ktorá bude pripomínať spomínané štúdio, ale aj na špeciálnu hostku turné, speváčku Mariku Gombitovú. "Teším sa na Mariku a náš spoločný návrat na koncertné pódiá. Okrem zopár príležitostí v televízii sme spolu naposledy vystúpili na koncertoch ešte ako členovia kapely Modus. Na Mariku som nikdy netlačil. Myslím si, že vždy vedela, že ju veľmi rád uvidím na hocijakom mojom koncerte. S pozvaním na tieto koncerty sme Mariku zastihli v tom správnom období. Máme šťastie, vyzerá to tak, že všetko ide tak, ako ísť malo. Neviem ešte, čo budeme spievať, ale dosť by som sa čudoval, keby sme nezaspievali V slepých uličkách," uviedol muzikant, ktorý sa v roku 1982 stal ako prvý interpret zo Slovenska československým Zlatým slávikom.


Na koncertoch sa predstavia aj hudobníci, ktorí s Mekym nahrali album Miro. "Teším sa aj na bubeníka Blaira Cunninghama, ktorý hrával s Paulom McCartneym a so mnou nahral pesničku Love Shines. Bude to nový zážitok pre všetkých, aj pre moju kapelu, s ktorou teraz hrávam," vyjadril sa spevák.


Spomínaný album vyšiel vlani v septembri a spolupracovali na ňom aj 75-ročný klávesák Manfred Mann či rovnako starý textár Pete Brown. "Táto skúsenosť bola pre mňa úplné nová. S textami mi pomáhal Pete Brown, s ktorým robili Eric Clapton alebo Jack Bruce. Myslím si, že som dodnes ešte úplne nepochopil, čo sa vlastne stalo a musím to postupne vstrebať," uviedol Žbirka. "Na Abbey Road som sa chodil pozerať, keď som bol v Londýne a mal som trocha viac času. Vždy som si povedal, 'Je tu, stále stojí, svet je ešte v poriadku'. No teraz môj vzťah k tomuto štúdiu nadobudol nový rozmer. Už sa vyznám aj vo vnútri," dodal s úsmevom.


Turné Road to Abbey Road teda bude rekapituláciou doterajšej tvorby obľúbeného interpreta, ktorého priviedli k hudbe starší bratia či matka. "Hudba ma obkolesovala od útleho detstva. Najprv sa stal fanúšikom rock'n'rollu môj najstarší brat Jason. Viem si živo predstaviť, ako tancoval pri rádiu na Elvisa Presleyho a ja som sa udivene pozeral. Môj ďalší brat Tony počúval podobný repertoár, ako napríklad The Everly Brothers, takže nástup The Beatles ma už zastihol pripraveného, keďže som prešiel základmi rock'n'rollu vďaka bratom. Svoj podiel má aj moja mama, ktorá bola Angličanka a prepisovala mi texty z magnetofónu Sonet Duo. Myslím si, že keby som toto všetko nezažil, pravdepodobne by som sa nevenoval pop music. Pamätám si tiež, keď sme mali nový magnetofón. Vždy som mal problémy s ranným vstávaním, ale vtedy som sa zobudil skôr, aby som si pred odchodom ešte mohol vypočuť nejakú novú nahratú skladbu. Všetky tieto pocity šťastia ma naštartovali, dodnes z nich žijem a stále sa snažím znovu ich získať. Hudba ma dokáže vytrhnúť zo všednosti. Keď človek precíti tú správu skladbu, tak sa dostane do inej dimenzie," povedal Meky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies