Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Miroslav Žbirka pozval Bratislavčanov na výlet do Londýna

Na snímke Miro Žbirka počas koncertu v rámci česko-slovenského turné Road to Abbey Road na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu 20. septembra 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Vypredaný Zimný štadión Ondreja Nepelu sa vybral s Mekym a jeho hosťami do Londýna, aby ochutnal atmosféru londýnskeho štúdia Abbey Road, kde Žbirka nahrával svoj najnovší album s názvom Miro.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Nič lepšie ako Road to Abbey Road nemohol vymyslieť Miroslav Žbirka ako názov pre svoje koncertné turné, ktoré po dvoch českých vystúpeniach v Prahe (16. 9.) a Ostrave (18. 9.) zavítalo aj do jeho rodnej Bratislavy.

Do posledného miesta zaplnený Zimný štadión Ondreja Nepelu sa v utorok večer na dve hodiny vybral s Mekym a jeho hosťami do Londýna, aby ochutnal atmosféru londýnskeho štúdia Abbey Road, kde Žbirka nahrával svoj najnovší album s názvom Miro a kde nahrávali všetky albumy aj The Beatles.

Žbirka vystupuje na turné s medzinárodnou kapelou, ktorú tvoria českí hudobníci Jan Horáček, Jan Ponocný, Karel Heřman, Aleš Zenkl, anglickú časť producent zo štúdia Abbey Road Rob Cass, gitarista Pearse MacIntyre, bubeník Blair Cunningham a textár Pete Brown, spolupracovník skupiny Cream.

Ženskú časť súboru tvoria speváčky Martha, Magdaléna Šalamounová a po dlhom čase i Marika Gombitová. Tá dostala standing ovation už po príchode na pódium.

Na úvod Žbirka vybral skladbu "Roky a dni" z rovnomenného albumu, ktorý vyšiel v roku 1983, ďalšími boli "Možno sa ti zdá", "Dr. Jekyll a Mr. Hyde" a zmes skladieb "Katka" a "Prvá".

Na pódium prišla prvá hosťka, speváčka Magdaléna Šalamounová a spolu zaspievali "Tento song" z albumu Empatia (2009). Žbirka pokračoval skladbou "All My Days" z najnovšieho albumu Miro, ďalšími boli "Denisa", "Len s ňou", "Fair Play" z rovnomenného filmu a "Poraď si sám".

Anglická časť sprievodnej kapely si prišla na svoje pri trojici piesní od The Beatles "You've Got to Hide Your Love Away" z filmu Help! (1965), "Can't Buy Me Love" z filmu A Hard Day's Night (1964) a "Let It Be" z rovnomenného albumu (1970).

Druhým hosťom na pódiu bol básnik, spevák a textár Pete Brown (1940), ktorý získal prestíž ako textár hitov skupiny Cream, úspešnej v druhej polovici 60. rokov. Pete napísal pre Mekyho anglické texty na album Miro. Zaspieval dve piesne skupiny Cream, "White Room" a "Sunshine of Your Love", obe z roku 1968.

Po "Balade o poľných vtákoch" pozval Žbirka na pódium speváčku Marthu a spolu odspievali hit "Čo bolí, to prebolí" z Modrého albumu (2001). Ďalšími boli aktuálna "Prišla z Londýna", "Múr našich lások" a jeden z jeho prvých hitov "Zažni".

Následne na pódium prišla Marika Gombitová. Už pri príchode dostala mohutné standing ovation. Spolu zaspievali duetá "Nespáľme to krásne v nás" a "V slepých uličkách". Gombitová sama pridala aj vlastnú pieseň "Koloseum". Do finále vybral Žbirka skladby "Biely kvet" a "Hey Jude" od The Beatles, počas ktorej predstavil členov rozšírenej kapely.

Bratislava si vytlieskala prídavok v podobe "Atlantídy", hitu "Mám rád" a beatlesovky "All You Need Is Love" z albumu Magical Mystery Tour (1967). Bodkou programu bol hit "22 dní", ktorý už počúvala zaplnená hala postojačky.

Miroslav Žbirka, narodený 21. októbra 1952, začal svoju hudobnú kariéru už ako 15-ročný so skupinou Modus Klub, nasledovalo pôsobenie v orchestroch Vlada Hronca a Gustáva Offermana. V roku 1976 spolu s Jánom Lehotským obnovil skupinu Modus, od roku 1980 je na sólovej dráhe.

Debutoval albumom Doktor sen, najnovším je album Miro, ktorý nahrával v londýnskom štúdiu Abbey Road a ktorý vyšiel vlani v októbri. Žbirka bol za éry bývalého Česko-Slovenska prvým slovenským Zlatým slávikom (1982) a dodnes je veľmi populárny na oboch brehoch rieky Morava.

Turné Road to Abbey Road spevák zakončí vo štvrtok 22. septembra koncertom v košickej Steel Arene.