Móric Beňovský na Ľubovnianskom hrade

Na Ľubovnianskom hrade si v sobotu 3. augusta pripomenú jedného z najslávnejších väzňov v histórii hradu. Tohto roku uplynie 245 rokov od uväznenia Mórica Beňovského na hrade. Vrbovský divadelný spolok Dyvallo spod šikmej veže sa predstaví inscenáciou divadelnej hry Sprisahanie pod režisérskou taktovkou Romana Nikodéma, ktoré priblíži život Mórica Beňovského na Kamčatke.

01.08.2013 14:09
Móric Beňovský Foto:
Na Ľubovnianskom hrade si pripomenú Mórica Beňovského divadelnou inscenáciou.
debata

„Táto hra nie je verným zobrazením života Mórica Beňovského. Naším cieľom nebolo autenticky pripomenúť návštevníkom jeho život, skôr sme ich chceli zabaviť spomienkami na slávneho väzňa,“ informoval riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Aleš Solár. Po zotmení bude spomínanie na najslávnejšieho väzňa na hrade Ľubovňa pokračovať premietaním dokumentárneho filmu Móric Beňovský žije! autora Vladimíra Dudláka.

Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský bol rodákom z Vrbového a bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu. Počas svojho ani nie 40-ročného života navštívil štyri kontinenty, Európu, Áziu, Afriku a Ameriku. Bol tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäti a cesty). V roku 1776 ho na Madagaskare vyhlásili za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti tohto ostrova. Na Madagaskare strávil štyri roky života. Jeho dobrodružná cesta po svete sa začala práve útekom z veže hradu Ľubovňa. Tam sa dostal za účasť na bojoch proti poľskému kráľovi Stanislavovi Augustovi Poniatowskemu. S jeho útekom sa spája legenda, vraj mu na slobodu pomohla jeho krásna priateľka, ktorá opila hradné stráže. Potom vkĺzla k nemu do cely, schovala ho pod svoje sukne a tak ho vyviedla von.

„Ľubovnianske múzeum organizuje kultúrne podujatia na hrade Ľubovňa počas celej sezóny, o čom svedčí aj ich popularita medzi návštevníkmi,“ uviedol Solár. Podľa neho atraktivita hradu a skanzenu pod hradom pravidelne narastá. „V minulom roku prišlo na hrad 118 000 turistov, dúfame, že tento rok bude číslo ešte vyššie,“ doplnil Solár. K zvyšovaniu návštevnosti prispievajú nielen pravidelné sprievodné podujatia na hrade, ale aj novinka – prehliadka hradu pre nevidiacich. Pri návšteve dostanú nevidiaci knihu s popisnými textami v Braillovom písme a vďaka vodiacej línii sa môžu na hrade pohybovať aj sami, bez sprievodu.

debata chyba