Müller sa vrátil do čias Banketu

Po úspešnom turné s kapelou Fragile Hlasy 2 odohral Richard Müller dva klubové koncerty v Bratislave a Trenčíne.

18.12.2014 12:15
Richard Müller Foto:
Richard Müller sa na koncerte zabával s publikom.
debata

Bratislavský Ateliér Babylon sa v utorok 16. decembra zaplnil do posledného miesta fanúšikmi, ktorí si nenechali ujsť stretnutie dávnych spoluhráčov z kapely Banket Richarda Müllera a Andreja Šebana. Koncert, ktorému predskakoval Jerguš Oravec so svojou skupinou, sa niesol v znamení 80. a 90. rokov, keď vznikli Müllerove najväčšie a najodvážnejši­e hity.

Energický úvod s oprášenými hitmi

Spevák prišiel na pódium v tmavých okuliaroch a s úsmevom na tvári v sprievode skladby 2 líšky. Pokojnejší štart však okamžite vzbúrila prvá pesnička z repertoáru Banketu Plesový marš, a to bol kľúčový moment, ktorý rozbláznil publikum. V podobnom duchu pokračoval koncert pesničkou Požičovňa tvárí z albumu Vpred (1990) a singlom Prečo vy, ľudia 20. storočia, máte vždy zachmúrené obočia. Spevák upozornil publikum, že sú to kúsky z minulého tisícročia, čo sa odzrkadlilo na až šialenom syntetizátorovom sóle Mateja Benka – to si Müller viditeľne užíval. Celkovo však nechával spevák počas koncertu vyniknúť šikovnosti hudobníkov a zväčša sa stával aj on ich pozorným divákom.

Klubové prostredie Müllerovi veľmi pristane. V ľuďoch rástla nedočkavosť, čím ich poteší, a zároveň boli kedykoľvek pripravení za neho odspievať pokojne celú pesničku. To sa stalo aj pri skladbe Nebude to ľahké. Vtedy spevák len dirigoval publikum sústredene sledujúce každý jeho pohyb. Kapela plynule prešla do skladby Tlaková níž, kde opäť vynikol saxofónovým sólom Michal Žáček.

Šeban a Müller opäť spolu

Koncert sa trochu spomalil príchodom Andreja Šebana asi v druhej polovici programu. Po pesničke Tajné milovanie od IMT Smile sa na pódiu objavil očakávaný hosť Andrej Šeban a odspieval Koniec sveta. Tú pre Müllera aj zložil a vyšla na rovnomennom albume v roku 1999. „Cítil som sa veľmi dobre, lebo tá pesnička je jeho, podobne ako pesnička Aspoň plakať. A tú považujem za jednu z najlepších, ktorú vo svojom repertoári mám,“ uviedol Richard Müller. Hudobné prepojenie Müllera so Šebanom fungovalo na pódiu aj po rokoch, čo dokázali aj v hitoch Cigaretka na dva ťahy, Srdce jako kníže Rohan alebo Nočná optika.

Na záver koncertu Richard Müller vtipne upozornil publikum: „V mojom veku už nejaké hviezdne maniere neexistujú, tak nepočítajte s tým, že prácne odídem z tohto pódia. Prídavok bude aj bez toho,“ a nasledovali Müllerove „ľudovky“ Po schodoch a Štěstí je krásna věc.

Tých, ktorí klubové koncerty s Andrejom Šebanom nestihli, možno potešia slová Richarda Müllera. „Rád by som s Andrejom v budúcnosti niečo urobil, ale na to máme, myslím si, ešte dosť času. Aj keď ma neberte radšej za slovo, lebo času nikdy nie je dosť.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Šeban #Richard Müller #klubové turné