Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Filmovom chodníku slávy pribudne meno Emílie Vášáryovej

Na snímke herečka Emília Vášáryová. Foto: TASR - Michal Svítok

Do kín v týchto dňoch prichádza film Eva Nová (2015), v ktorom stvárnila hlavnú úlohu.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Na bratislavskom Filmovom chodníku slávy pribudne meno uznávanej herečky a prvej dámy slovenskej filmovej a divadelnej scény Emílie Vášáryovej. Na bratislavskom filmovom festivale jej v sobotu (14.11) udelili ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu, zároveň bude mať pamätnú dlaždicu na chodníku slávy. Jej odhalenie bude na budúci rok v júni.

Tradícia filmového chodníka vznikla v roku 2009 v spolupráci Medzinárodného filmového festivalu (IFF) Bratislava a hlavného mesta. Cieľom je vzdať úctu za dlhoročnú umeleckú tvorbu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom. Na pamätných dlaždiciach na chodníku pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava sú už mená Ladislava Chudíka, Márie Kráľovičovej, Jozefa Adamoviča, Štefana Kvietika, Evy Krížikovej a Ivana Palúcha.

S ocenenou Emíliou Vášáryovou sa budú môcť diváci stretnúť v týchto dňoch aj osobne. Do kín prichádza hraný debut režiséra Marka Škopa Eva Nová (2015), v ktorom stvárnila hlavnú úlohu. Od pondelka 16. novembra do piatka 20. novembra sa jeho tvorcovia vyberú na turné po mestách Nitra, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Sabinov, Prešov, Košice, Martin a predstavovanie filmu ukončia v bratislavskom kine Lumiére. Film získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte prestížnu cenu kritikov FIPRESCI.