Dobré noviny
Na Literárnych Bojniciach ocenili Ivana Laluhu a Vojtecha Bartka
TASR
TASR

Na Literárnych Bojniciach ocenili Ivana Laluhu a Vojtecha Bartka

Historik Ivan Laluha, archívna snímka.
Historik Ivan Laluha, archívna snímka. — Foto: TASR/Tomáš Halász

Na Literárnych Bojniciach dnes uviedli do života i knihu Dúšok poetky Veroniky Hoffmannovej.

Bojnice 29. septembra (TASR) - Ivan Laluha, spisovateľ a blízky spolupracovník Alexandra Dubčeka, a Vojtech Bartko, dramaturg, režisér a scenárista, si dnes v Zlatej sále Bojnického zámku prevzali ocenenia za svoju doterajšiu tvorbu. Zlaté pero Ladislava Ťažkého, respektíve čestné uznanie laureáta literárnej ceny Zlaté pero Ladislava Ťažkého im udelilo občianske združenie Benedikt v rámci štvrtého ročníka podujatia Literárne Bojnice.

Laluha si ocenenie prevzal za jeho doterajšiu publikačnú a literárnu činnosť. "Veľmi som sa potešil udelenému čestnému titulu nositeľ Zlatého pera Ladislava Ťažkého. Tak ma to navodilo na myšlienku, že keby boli také perá ako súčasná moderná technika, že by ako robot robili namiesto človeka. Že by si stisol knoflíček, objednal by si, čo a ako a ono by to písalo. Dúfam, že sa niečo prilepí aj do zlatého pera, ktoré mi venovali," okomentoval ocenenie Laluha.

Prievidžan Bartko si čestné uznanie prevzal za jeho doterajšiu dramatickú a muzikálovú tvorbu. "Som veľmi rád, že som sa narodil na hornej Nitre, pretože horná Nitra nejakým zvláštnym spôsobom dokáže spájať všetky úžasné duše, ktoré sa tu vedia narodiť, tvoriť a pracovať vo všetkých odvetviach, aké len existujú," uviedol a podotkol, že pre neho je to v prvom rade cez umenie. "Pretože tu nájdete na meter štvorcový toľko umelcov, úžasných, rozhľadených ľudí, ktorých inde nenájdete a dôkazom toho sú aj úžasné podujatia, ktoré sa tu dejú počas celého roka. Som vďačný, že tí ľudia sú tu, pretože bez nich by som nemohol písať a plánovať," dodal.

Na Literárnych Bojniciach dnes uviedli do života i knihu Dúšok poetky Veroniky Hoffmannovej. Zbierka vyšla za podpory Občianskeho združenia Benedikt, ktorého je Hoffmannová aktívnou členkou.

Občianske združenie Benedikt združuje priateľov literatúry, umenia a histórie hornej Nitry. Za 12 rokov svojej existencie pripravilo mnoho podujatí, vydalo viacero kníh, medzi ktorými sú zbierky poézie, monografie, bibliografie, ale aj príbehy z baníckeho prostredia.

Už ste čítali?