Dobré noviny
Na radnici v Levoči predstavia Hommage to Martin Martinček
TASR
TASR

Na radnici v Levoči predstavia Hommage to Martin Martinček

Fotograf Martin Martinček a v pozadí Marián Pauer
Fotograf Martin Martinček a v pozadí Marián Pauer — Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výstava poukazuje aj na dokumentárne záznamy o Martinčekovi z archívu fotografa Ľuba Stacha.

Levoča 18. októbra (TASR) - Výstava s názvom Hommage to Martin Martinček na radnici v Levoči vo výstavnej sieni Slovenského národného múzea – Spišského múzea prezentuje súčasnú fotografiu v dielach 32 autorov. Okrem toho poukazuje aj na dokumentárne záznamy o Martinčekovi z archívu fotografa Ľuba Stacha. Súčasťou expozície je projekcia Veľká noc – pocta Martinčekovi z tvorivej dielne Katedry fotografie a nových médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave z roku 2007.

Výstava reflektuje niekoľko žánrových okruhov v dielach súčasných fotografov bez generačnej príbuznosti, ktorí sa pripojili k výzve pri zostavovaní projektu. „V prvom rade ide o autorov, ktorí sa za posledných 20 rokov podieľali na činnosti Domu fotografie, ako aj o mladú, nastupujúcu generáciu, ktorej vybrané diela priamo korešpondujú s Martinčekovým odkazom,“ uviedla kurátorka výstavy Lucia Benická. Podľa jej slov sa výstavný príbeh formuje v niekoľkých nosných okruhoch. Prvým je dokumentárna fotografia v tradičnom ponímaní, druhým je konceptuálny dokument, osobitnú časť výstavy tvoria fotografie inscenované. Štvrtým okruhom sú fotografie, ktoré sú prepojené s abstrakciou, výtvarným a surreálnym odkazom, poslednou skupinou sú zábery prírody s odkazom na Martinčekove zobrazenia Liptova a hôr.

Ide o ojedinelý projekt, ktorý spája zdanlivo nezlučiteľné pri bohatom autorskom zastúpení. Napriek tomu stávame sa súčasťou tvorivého dialógu medzi minulosťou a prítomnosťou v ucelených tematických okruhoch prepojených fotografickými dielami,“ doplnila Benická. Vernisáž výstavy sa uskutoční v stredu 19. októbra o 17.00 h v priestoroch radnice v Levoči. Verejnosť si bude môcť diela slovenských fotografov pozrieť do 29. januára 2017.

Už ste čítali?