Na Sundance súťaží aj film s Kronerovou

Najvýznamnejší americký festival nezávislého filmu, Sundance v Park City v štáte Utah, odštartoval vo štvrtok svoj 28. ročník. V prestížnej súťaži tu mal svetovú premiéru aj nový film českého režiséra Bohdana Slámu Čtyři slunce. Do súťaže ho vybrali spomedzi 1983 prihlásených filmov.

22.01.2012 15:00
Zuzana Kronerová Foto:
Zuzana Kronerová si najnovšie zahrala vo filme Bohdana Slámu.
debata

Hoci sa médiá najviac sústredia na hollywoodske hviezdy, ktoré festival navštívia, tie nie sú hlavným bodom programu. „Tento festival je o filmároch, o ich práci, ktorú vám chceme ukázať,“ povedal na otváracej tlačovej konferencii festivalu jeho zakladateľ Robert Redford s tým, že Sundance nie je o celebritách. „Naozaj je stále ťažšie a ťažšie bojovať, aby sme ľuďom pripomenuli, kto sme boli a prečo sme tu boli,“ ohliadol sa za takmer 30 ročnou tradíciou akcie, ktorá je známa aj ako festival objavov. V minulosti tu svoju hviezdnu kariéru vedúcu až k Oscarovi odštartovali napríklad aj Glen Hansard a Markéta Irglová s filmom Once, ktorý vznikol takpovediac na kolene.

Festival predstaví vyše 180 filmov, z toho 112 celovečerných z 29 krajín sveta. Medzi nimi je až 44 debutov. Väčšinu z filmov uvedú na festivale vo svetovej premiére.

Festival má štyri hlavné súťažné sekcie – dve sú venované americkým hraným a dokumentárnym filmom, dve zase hraným a dokumentárnym filmom z celého sveta. Sláma sa o cenu uchádza v kategórii World Dramatic Competition a vo festivalovom katalógu ho prirovnávajú k slávnemu britskému režisérovi Mikovi Leighovi. „Hoci jeho postavy zápasia so sebectvom, neverou a zúfalstvom, spoločný majú nevysvetliteľný vrodený optimizmus, záblesk vnútorného svetla,“ píše festivalový katalóg. Film, v ktorom si zahrali Jaroslav Plesl, Jiří Mádl, Karel Roden, Anna Geislerová, ale aj Zuzana Kronerová, mal na festivale premiéru v sobotu.
V rovnakej sekcii ako Sláma sa o cenu uchádzajú filmy z Japonska, Turecka, Brazílie či Austrálie. Víťazov Sundance spozná svet 29. januára.

Okrem filmovej prehliadky je Sundance aj najdôležitejším americkým trhom nezávislých filmov, ktoré vznikli mimo štúdiového systému. Podľa riaditeľa festivalu Johna Coopera je – súdiac podľa tohtoročného programu Sundance – stav nezávislého filmu veľmi dobrý a tvorcovia prinášajú originálne a svieže príbehy. Hoci filmoví publicisti radi na festivaloch hľadajú prevládajúcu tému, podľa Coopera tento ročník Sundance žiadnu nemá. „Témou je nezávislý film,“ vyhlásil na stránkach festivalu. „Príbehy sú také rozmanité, ako len môžu byť. Sú osobné a myslím si, že sú vždy jedinečným pohľadom na svet, v ktorom žijeme.“

debata chyba