Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na veku nezáleží, vraví Kaliská. Túži po Riu

Na krku má štyridsiatku, v rukách množstvo skúseností a v hlave stále veľa športových snov a plánov. Elenu Kaliskú vodný slalom stále baví.

31.08.2012 08:00
Elena Kaliská Foto:
Elena Kaliská.
debata

Aj preto nebude od piatka do nedele chýbať na finálových pretekoch Svetového pohára, ktoré sa uskutočnia v Čunove pri Bratislave. Verí, že dopadne lepšie než minulý víkend v Prahe, kde skončila púť už v semifinále. „Vrátila som sa tam trošku do juniorských čias. Začala som príliš zhurta a nazbierala pár ťukov. Chyba,“ kajala sa dvojnásobná olympijská víťazka (Atény 2004 a Peking 2008). O tretie zlato v sérii v Londýne nebojovala, keďže v domácej kvalifikácii prehrala s Janou Dukátovou. Preteky si pozrela len v televízii. „Boli zaujímavé. Za hlavnú favoritku som považovala Španielku Chourrautovú, ktorá skončila tretia a na stupne najlepších som pasovala aj Rakúšanku Corinnu Kuhnleovú,“ dodala Kaliská.

V januári dovŕšila štyridsiatku, no na vode ešte stíha aj s mladšími. „Nie je dôležitý vek, ale ako sa športovec cíti. Organizmus si už pýta viac času na regenráciu, ale aj taká Štěpánka Hilgertová na olympiáde ukázala, že ešte s ňou musia počítať. Veľmi som jej priala medailu, napokon skončila na nevďačnom štvrtom mieste, ale môže byť spokojná,“ povedala zvolenská rodáčka na adresu 44-ročnej českej vodáckej legendy.

Pred štyrmi rokmi nadelila Kaliská v olympijskom finále v Pekingu druhej Lawrencovej vyše štrnásť sekúnd, no časy sa zmenili. „Konkurencia je tvrdšia. Pre náš šport je to dobré, beriem to ako výzvu. Ovplyvnila to aj zmena pravidiel. Semifinále na jednu jazdu je hop alebo trop. Pretekárky musia riskovať, často rozhoduje aj šťastie.“

Kaliská by sa rada držala v elitnej desiatke, poteší ju každý úspech z pretekov Svetového pohára či majstrovstiev sveta a Európy. „A keby sa mi podarilo postúpiť o štyri roky do brazílskeho Ria, zabojujem aj o olympijskú medailu,“ načrtla dlhodobé plány.

Lákadlom pre slovenských fanúšikov bude v Čunove viacero olympijských medailistov i domáca špička s výnimkou Michala Martikána. Ten už ukončil sezónu, ale postaví trať kvalifikácie.

Víkendový program v Čunove

Piatok: kvalifikácia C1 muži, K1 muži, C1 ženy (od 9.30), K1 ženy, C2 muži (od 15.30). Vstup zdarma. Sobota: semifinále C1 muži, K1 muži, C1 ženy (od 9.30), finále C1 muži, K1 muži, C1 ženy (od 12.30). Nedeľa: Semifinále K1 ženy, C2 muži (od 9.30), finále K1 ženy, C2 muži (od 12.00). Vstupné na sobotu a nedeľu 5 eur, deti do 15 rokov zdarma. Pre fanúšikov budú pripravené záchytné parkoviská pri hrádzi, do areálu bude premávať kyvadlová doprava spod bratislavského Mosta SNP.

debata chyba