Autentické príbehy, nadčasové témy

Najprestížnejší slovenský umelec

0

Vývoj kariéry Jaroslava Šuleka pôsobí skutočne zaujímavo. Jednoducho sa rozhodol zanechať vzrušujúcu atmosféru futsalu (halový futbal), aby sa jeho vernými a obľúbenými spoločníkmi stali štetce a farby. Ťah naplno preniknúť do čarovného sveta fantázie a ilúzie sa ukázal ako majstrovský, veď maliarske umenie mu prinieslo nemalú slávu a uznanie.

Jaroslav Šulek pritom nie je hviezdou len na rodnom Slovensku, jeho meno má cveng aj v zahraničí. Talentovaný maliar sa totiž v priebehu niekoľkých rokov stihol zúčastniť viacerých prestížnych výstav. Jeho pôsobivé obrazy boli odprezentované v najslávnejších svetových galériách, kde priťahovali zvedavé, no najmä nadšené pohľady osobností a milovníkov umenia.

Jaroslav Šulek sa stal vôbec prvým slovenským maliarom, ktorého meno sa objavilo na stránkach uznávaného Topart magazínu. V ňom bol vykreslený ako jeden z najprestížnejších umelcov sveta, vynikajúci najmä svojou originalitou.
„Zaradenie do Topart znamená pre mňa veľmi veľa. Magazín sa totiž objavuje na všetkých významných medzinárodných salónoch a vydávajú ho aj pre exkluzívnych zberateľov po celom svete,” prezradil hrdý umelec.

V zbierke rodáka z Lučenca sa okrem iného nachádza aj cenná Rubínová medaila, ktorú obdržal od Federácie národnej kultúry Francúzska. Žiaden iný maliar nedosiahol toľko pozoruhodných úspechov v takom mladom veku.

Pozoruhodné je, že o tvorbu Jaroslava Šuleka sa zaujímajú nielen zberatelia a osobnosti z Európy, ale aj z ďalekej Ázie. Dokonca aj bohatí a mocní šejkovia z Dubaja „bojujú” o to, aby ukoristili niektorý z výnimočných autorových obrazov.
„Predávam síce málo, ale draho.”  konštatuje umelec, ktorý predtým prejavoval silnú náklonnosť k futsalu. V niekoľkých posledných rokoch sa však jeho najdôležitejším životným potešením stalo maliarstvo.

Za Šulekove obrazy sú rôzni zberatelia, či nadšenci ochotní zaplatiť aj astronomické sumy, také o akých sa ostatným umelcom z našich končín ani len nesníva. Za veľmi významné dielo z autorovej tvorby môžeme považovať obraz s názvom Motýľ inkvizítor, ktorý obdržal prestížnu svetovú cenu Salvadora Dalího. Uvedená maľba bola pred rokmi jedným z predmetov vianočnej aukcie v Košiciach, kde sa jej cena vyšplhala z pôvodných 80 tisíc korún na obdivuhodných 200 000! Práca Jaroslava Šuleka je teda cenená ako na Slovensku tak i vo svete.

„Som rád, že ľuďom sa moje obrazy páčia a urobia si nimi radosť,” dodáva predstaviteľ avantgardného neosurrealizmu, ktorý pri svojej práci využíva výtvarnú techniku DEKALK.

Dôležité informácie o Jaroslavovi Šulekovi:

–    narodil sa 13.4.1978 v Lučenci
–    vyštudoval Katedru výtvarných umení FHV UMB v Banskej Bystrici / prof.S.Balko, Š.Balazs  PhD. /
–    získal viacero ocenení – Európsku medailu Franza Kafku za umenie /Karlovy Vary/, Certifikát za kvalitu tvorby /Museum of Modern Art Monaco/, Purpurovú medailu /Federácia Národnej kultúry Francúzska, Paríž/ Svetovú cenu Salvadora Dalího /Alliance of Salvador Dalí International/, Zlaté Plátno /European Art Group, Paríž/
–    je reprezentantom a členom významných umeleckých spolkov ako – Umelecká beseda Slovenská Bratislava, Kruh Franza Kafku Praha, Museum of Modern Art Monaco, European Art Group Paríž, Unione Artisti Operatori Culturali Neapol, Who is Who International Art club Laussanne.  
–    V roku 2003 boli jeho obrazy vybraté do učebnej pomôcky pre základné a stredné školy na Slovensku  s názvom UMELECKÉ DIELA SLOVENSKA. Zaradil sa tak medzi také osobnosti slovenského výtvarníctva ako bol Majster Pavol z Levoče, Martin Benka, Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda…     

–    zúčastnil sa mnohých tuzemských a svetových výstav –  Slovensko:  Bratislava, Piešťany, B.Bystrica, Trebišov, Detva, Zvolen, Lučenec, Snina. 2004 –   Slovenská Národná Galéria – Zvolenský zámok Zahraničie: Karlovy Vary, Ostrava, Praha, Mníchov, Berlín, Viedeň, Maastricht, Veliko Turnovo, Monaco, Paríž, Londýn, Las Vegas, Dubai.
–    Obrazy Jaroslava Šuleka sa nachádzajú v zbierkach takých galérií ako napr. Galerie MIRO Praha, Ghadyr Gallery Kuvajt, Gamart gallery Paríž, Museum of Modern Art Monaco, Dali Universe C.H. gallery Londýn, Gallery Knust  Mnichov, Joel Garcia gallery Paríž, MIROMESNIL ESPACE MUSEUM Paríž … a v súkromných zbierkach: na Slovensku, Čechách, vo Francúzsku, Taliansku, USA, Nemecku, Rusku, Monaku, Tunisku, Izraeli, Austrálii, Kuvajte, Dubaji, Medzi najvýznamnejších vlastníkov patria monacké knieža Albert, rodina Dubajského šejka Al Zayeda-bývaleho prezidenta Spojených arabských emirátov, prof. Klivar – prezident Európskej únie umenia z Prahy, Madame Christiane Peugeot – dedička automobilového impéria z Paríža, Saatchi – známy svetový veľkozberateľ z Londýna, Jean Amiot galerista a expert na diela S.Dalího …

Marcel Letko               Photos: Ondrej Hronec ml. a Jaroslav Šulek Archive

www.jarosulek.sk