sk  |  en
Piatok | 29.03.2024, 09:16 | meniny: Miroslav; zajtra: Vieroslava

Nikoleta Stehlíková: Baletné umenie nemôže existovať bez obecenstva

06.09.2005 | Balerína s kultivovaným prejavom, vzácne dobrým srdcom a celkom výnimočnou pokorou pri výkone svojho povolania. Vedúca sólistka baletu Slovenského národného divadla, do histórie slovenského baletu sa zapísala najmä ako prvá predstaviteľka Nikie v balete Bajadéra a prvá predstaviteľka Medory v balete Korzár. Za rok 2000 jej bola udelená prestížna cena Philip Morris – Kvet baletu za stvárnenie a interpretáciu hlavných postáv v baletoch Giselle, Spartakus a Romeo a Júlia.

Nikoleta StehlíkováBaletné umenie zohráva vo Vašom živote významnú úlohu, aký je balet?
Balet je jedinečné estetické umenie. Má svoju veľkú a slávnu históriu. Toto umenie kladie najvyššie požiadavky na tvorivé myslenie, na vytríbenosť vkusu, na duševné a fyzické schopnosti umelca. Je to krásne a vznešené povolanie.

Ako prebiehajú tréningy?
V balete sa každý deň, okrem nedele, začína tréningom klasického tanca. Je to systém klasických cvikov, ktoré vypracovávajú pohyblivosť a krásu tela a vytvárajú z neho jemný nástroj. Klasický tanec nás učí gracióznosti.

Koľko hodín denne trénujete?
Náš pracovný deň trvá osem a pol hodiny, ale máme ho rozdelený do viacerých fáz.

Kto je v tejto dobe publikom baletu?
Sú to takí istí ľudia ako napr. v Petrohrade, v Moskve, v Londýne alebo v New Yorku, ale je ich oveľa, oveľa menej.

Na ktorú hlavnú úlohu najradšej spomínate a nikdy na ňu nezabudnete?
Každá primabalerína má rada všetky svoje hlavné úlohy, pretože sú jej umením. Po celý život im ostane ich tanečné umenie najdôležitejšou súčasťou každodenného života. Poteší sa každému dobrému slovu na adresu baletu na vyznení ktorého zohráva tak veľkú a dôležitú tvorivú úlohu.

Máte rada čistú klasiku ako povedzme Luskáčik alebo ste premýšľali nad moderným baletom?
Je nesprávne postaviť proti sebe čistú klasiku a moderný balet, je to nelogické. Balet je jednou z umeleckých foriem, modernizmus je teda jeho časovo prechodný stav, vzhľadom na vývoj umenia. Balet, vytvorený terajšími choreografmi, nazývame súčasným baletom. Aj tieto súčasné choreografie som tancovala.

Nie je ťažké preraziť s baletom v súčasnosti?
Baletné umenie nemôže existovať bez obecenstva, len v spojení s divákmi sa stáva umením. Žije z okamžitého ohlasu publika. Môžeme ho prirovnať k svieci, ktorá vzplanie, rozhorí sa a zhasne. Iné umelecké diela ako socha, alebo obraz po dokončení trvajú, ale baletné predstavenie skončí, zanikne. Iba zážitok z neho doznieva v duši diváka. Preto veľmi záleží na vkuse a záujme spoločnosti o toto umenie.

Nikoleta StehlíkováJe baletné umenie u nás na ústupe?
Je menej prístupné ako kedysi, pretože život ľudí sa prudko zmenil. Majú podstatne menej času na to, aby sa zamýšľali nad umením, ako takým. Musia zarábať peniaze, a nie rozmýšľať. Bežia bez zastávky z jednej práce do druhej, od jedného biznisu k ďaľšiemu, a nedoprajú si ani trochu času na to, aby sa pozastavili nad tým ako žijú. Ľudia si čoraz zriedkavejšie kladú túto otázku a dostávajú sa do stereotypu, ktorý umocňuje televízia. Dnes ľudí ovláda televízia.

Ako vnímate kultúru ako takú?
Kultúra je niečo inštinktívne, emocionálne, vnútorné. Je to druh vnímavosti, ktorá tvaruje osobnosť človeka a predchádza reflexii. Kultúra nás vychováva. V spoločenskej oblasti poskytuje lesk vzdelaniu.

V akom stave je podľa Vás kultúra na Slovensku?
V poslednom období sa v médiách stav kultúry na Slovensku spája s dokončením novostavby SND, ale kultúra nie je iba divadlo, sú to taktiež verejné knižnice, múzeá, ľudové školy umenia..., ktoré nemôžu prenajímať priestory, predávať pozemky v okolí a vláda hodila zodpovednosť za ne na regióny, ktoré však majú rozdielnu ekonomickú situáciu. Opustiť ich a nechať bez štátnych peňazí, znamená odsúdiť svoj národ na nekultúrnosť.

Čo pre Vás znamená pojem osobnosť?
Človek, ktorý svojím umeleckým alebo intelektuálnym snažením, prípadne iným pričinením vykonáva nezištnú službu v prospech ľudí.

Sú ľudia, ktorí túto Vašu predstavu napĺňajú?
Konkrétne meno vám nepoviem, ale sú medzi nami ľudia, ktorí pripomínajú postavy z románu Victora Huga Bedári. Dúfam, že Myrielov a Madeleinov bude v našej spoločnosti viac ako Javertov a Thénardiérovcov.Victor Hugo hovorí: „Milovať, to je pravý základ myslenia. Láskou k človeku sa človek pretvára.“ A každý, kto je toho schopný je pre mňa osobnosťou.

Čím v týchto dňoch žijete?
Svoj čas sa snažím spravodlivo rozdeľovať medzi prácu a rodinu.

Počas Vášho pôsobenia ste veľa precestovali. Na čo sa najviac tešíte keď sa vrátite domov?
Na ľudí, s ktorými som sa dávno nevidela. Na domov s rodinou.

Máte doma internet? Na čo ho využívate?
Mám doma internet a je to výborný komunikačný a informačný prostriedok.

Používate diár.
Áno, taký normálny, papierový.

Ľubica Rozborová | osobnosti.sk

Foto: nikoleta.artspace.sk

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost