Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Novoročný vstup Kuzminovej v Ruhpoldingu s načerpanou energiou

Na snímke slovenská biatlonistka a dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová Foto: TASR/STA

Po tom, čo vynechala 4. kolo SP v Oberhofe, si stratenú energiu po chorobe načerpala na prelome rokov v Pokljuke a silvestrovské sústredenie by jej malo pomôcť opäť sa vrátiť medzi svetovú špičku.

Ruhpolding 10. januára (TASR) - Dvojnásobná olympijská víťazka biatlonistka Anastasia Kuzminová si naplánovala novoročný vstup do seriálu Svetového pohára tento týždeň v nemeckom Ruhpoldingu. Po tom, čo vynechala 4. kolo SP v Oberhofe, si stratenú energiu po chorobe načerpala na prelome rokov v slovinskej Pokljuke a silvestrovské sústredenie by jej malo pomôcť opäť sa vrátiť medzi svetovú špičku.

V tíme Kuzminovej pôsobí v tejto sezóne Natália Prekopová a tento ťah na biatlonovej šachovnici by mal pomôcť rozohrať ďalšiu vydarenú partiu. Vlani ukončila 27-ročná Prekopová kariéru s účasťou na jedných ZOH a dvoma MS. A keďže už cítila, že lepšie nebude, zvolila si iné biatlonové smerovanie. "Ja už som hovorila počas sezóny, že bude posledná. Výsledky ma ďalej nemotivovali a bola som rada, že za mnou prišla Nasťa s ponukou, či by som nepokračovala ďalej v jej tíme a pomohla jej. Zaujalo ma to, ani som neváhala, boli sme kamarátky, dobre sme si rozumeli."

Náplň Prekopovej v tíme má podobu športovej manažérky, trochu trénerky a trochu aj náhradnej matky. "V prvom rade s ňou strieľam, som jej sparringpartnerom. Nie som klasická trénerka, Nasťa ju ani nepotrebuje, strieľať vie, len jej pomáham, napríklad v rytme a rýchlosti. Na tréningoch sa dostavuje pohodový stav a ja sa snažím vyvolávať konkurenčné napätie, zvyšuje sa tým adrenalín, porovnateľný, aký sa objavuje v samotných pretekoch. Starám sa jej aj o malú, ešte dojčí a vybavujem aj nejaké administratívne a manažérske záležitosti. Pre mňa je dôležité, že som zostala pri biatlone, baví ma to, s ľuďmi v tíme fungujeme ako jedna rodina. Niečo máme už za sebou, začiatok bol nad očakávanie, so 6. miestom v šprinte v Pokljuke, všetko fungovalo. Potom Nasťu zabrzdila choroba a s ňou sme rátať nemohli. Na Nasťu však boli aj tri preteky po dvojročnej pauze dosť veľa. Teraz verím, že sa počas sviatkov zdravotne dala do poriadku a môže si opäť trúfať."

Pred Kuzminovou vyrástli nové méty a aj Natália Prekopová predpovedá ďalší rozlet. "Myslím si, že v tréningoch, čo ukazuje, patrí do svetovej špičky, má na to, len treba stopercentné zdravie, a tam je kameň úrazu. Aj psychická pohoda je dôležitá, ak sa dostaví, verím, že sa čoskoro zrodí opäť dobrý výsledok. Pozrite sa na ďalšiu matku Domračevovú ako dopadla v Oberhofe, prestávka veľa urobí, je to enormná záťaž na organizmus. U Darji, i u Nasti, sa nečaká, že hneď budú vyhrávať. Niečo v sebe majú schované, chce to však veľa driny na tréningoch, aby sa opäť presadili naplno."

Oberhof Kuzminová vynechala z viacerých dôvodov. "Nebola ešte zdravotne v poradku a potrebovala dohnať, čo má zameškané. Celá príprava smeruje na februárové majstrovstvá sveta v Hochfilzene a aj z tohto pohľadu nám Oberhof nezapasoval do plánov," vysvetlila Natália Prekopová.