NRSR: Obyčajným ľuďom sa podarilo vybojovať veľký ústupok, povedal Matovič
24.3.2011 11:49
akt. 05.02.2019 01:51

NRSR: Obyčajným ľuďom sa podarilo vybojovať veľký ústupok, povedal Matovič

Uložiť článok
Poslancom z hnutia Obyčajní ľudia  sa podarilo vybojovať veľký ústupok v poslaneckej novele zákona o vysokých školách. Ako uviedol dnes v rámci rozpravy na pôde parlamentu poslanec Igor Matovič, 10 percent najlepších študentov externého štúdia sa bude môcť uchádzať o prospechové štipendium tak, ako ich spolužiaci v dennej forme. 

Obyčajní ľudia sa postavili proti plošnému spoplatneniu externého štúdia, ktoré sa novelou zavádza, pričom hrozili tým, že za zmenu nezahlasujú. Kritizoval predchádzajúcu vládnu garnitúru, ktorá umožnila školám rozhodovať o tom, ktoré odbory budú spoplatnené a ktoré nebudú. "Je to vaše maslo a vaša vina," adresoval do radov opozičných poslancov, ktorých slová o tom, že by externá forma štúdia nemala byť vôbec spoplatnená, označil za farizejské.      

Poslanec Smeru-SD a šéf školského výboru NR SR Dušan Čaplovič  upozornil, že ich vláda nespoplatnila plošne celé externé štúdium.  Opozičný poslanec zastáva cestu nespoplatňovať externú formu štúdia vôbec, pretože sa domnieva, že každý občan by mal možnosť zadarmo absolvovať jedno vysokoškolské štúdium. Podľa jeho slov štát musí rozhodnúť o tom, že vzdelávanie je priorita priorít, ak chce budovať kultivovanú spoločnosť.     

Poslankyňa SDKÚ-DS Tatiana Rosová pripomenula, že za externé štúdium sa platilo aj pred úpravou, s ktorou prišla vláda Roberta Fica a peniaze z neho išli do vrecák pokútnych súkromných firiem.  Ficovu úpravu však označila za nešikovnú a nespravodlivú. "Hovoriť o tom, keby bolo externé štúdium zadarmo, je čistá fikcia," vyhlásila koaličná poslankyňa. Podľa jej názoru by bolo ťažké hľadať spôsoby, ako zabrániť "príživníkom" na tomto systéme.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.