Obama sa v USA hodinu zhováral s Robertom Ficom

Predsedu vlády SR Roberta Fica prijal vo štvrtok popoludní vo Washingtone americký prezident Barack Obama a viceprezident Joe Biden. Stretnutie v Bielom dome trvalo hodinu.

21.11.2013 22:59 , aktualizované: 22.11.2013 12:58
Fico, Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama (vľavo) s premiérom Slovenska Robertom Ficom.
debata (295)

Obama a Fico konštatovali, že partnerstvo USA so Slovenskom je založené na spoločných demokratických hodnotách a princípoch. Premiér pripomenul rozhodujúcu úlohu Spojených štátov v procese demokratických zmien v strednej Európe, ktoré sa začali pred vyše 20 rokmi.

Premiér potvrdil pripravenosť SR pri likvidácii sýrskych chemických zbraní

Diskusia s Bidenom sa týkala operácie ISAF v Afganistane vrátane angažovania sa Slovenska v krajine aj po roku 2014, kedy má odtiaľ odísť väčšina medzinárodných vojenských jednotiek. Hovorili aj o pokroku, ktorý sa podarilo dosiahnuť v procese likvidácie chemických zbraní Sýrie, pričom premiér potvrdil pripravenosť Slovenska pomôcť pri tomto procese. „Ponúkli sme naše expertné komisie pri likvidácii zbraní,“ povedal neskôr Fico v rozhovore pre Rádiožurnál Slovenského rozhlasu.

Fico zdôraznil význam regionálnej koordinácie medzi krajinami Vyšehradskej štvorky, ktorej prínos v rámci Európskej únie neustále rastie. S viceprezidentom sa zhodli tiež na potrebe vytvárania nových pracovných príležitostí a podpory ekonomického rastu na oboch brehoch Atlantiku prostredníctvom pripravovanej obchodnej dohody medzi EÚ a Spojenými štátmi.

„Zaujímal ich stav slovenskej ekonomiky. Sú však presvedčení, že treba viac investovať ako iba škrtiť. Táto politika je rozdielna v USA a EÚ, čo treba rešpektovať,“ poznamenal Fico.

V rozhovore neobišli ani škandál s odpočúvaním americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Ako dodal slovenský premiér, táto téma sa otvorila predovšetkým vo vzťahu vzájomnej dôvery medzi USA a EÚ. „Navrhli sme, aby sa eliminovali dôsledky tohto škandálu, aby sa čo najskôr uskutočnil summit na úrovni Spojených štátov a únie a našiel model ako vyriešiť otázku vzájomného odpočúvania sa,“ ozrejmil s tým, že detailne nepreberali, ktorá krajina bola predmetom odpočúvania a ktorá nie.

Prezident USA Barack Obama prijal slovenského...
Americký prezident Barack Obama prijal...
+3Americký prezident Barack Obama prijal...

Slovensko by uvítalo podpis obchodnej dohody

Slovensko by okrem tohto summitu privítalo aj čo najrýchlejšie podpísanie obchodnej dohody. Fico ju považuje za neuveriteľne výhodnú pre obe strany, ale predovšetkým pre Slovensko, ktoré je exportne zamerané.

Pracovnú cestu vo Washingtone pripísal Robert Fico dôveryhodnosti Slovenska. „Tá sa prejavuje tým, že sme schopní sa stretnúť nielen so západnými partnermi, ale aj s predstaviteľmi Ruska či Číny. Lebo to sú tiež krajiny, ktoré SR nemôže v žiadnom prípade zanedbávať,“ uviedol po rokovaní Fico. Spolu s ním sa ho zúčastnili aj ministri vnútra Robert Kaliňák a zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Ponúkli sme obrovské skúsenosti nášho diplomatického zboru z prostredia západného Balkánu a Východného partnerstva. Som veľmi rád, že pozorne počúvali názory, ktoré prezentoval Miroslav Lajčák,“ uzavrel Fico.

Fico: Vidíme veľký priestor v príleve investorov

Ako poznamenal premiér, ide o návštevu, ktorá splnila všetky očakávania. „Ideme ďalej v spolupráci, sme strategickí partneri. Máme záujem na vzájomne výhodných vzťahoch so Spojenými štátmi a toto pracovné stretnutie takéto vzťahy a ich kvalitu potvrdilo,“ podčiarkol s tým, že sa v rozhovoroch sústredili predovšetkým na témy bilaterálnej spolupráce medzi USA a SR. „Tu vidíme veľký priestor predovšetkým v príleve nových investorov,“ ozrejmil.

Na novinársku otázku, čo robí Slovensko pre udržanie záujmu amerických investorov pôsobiť v krajine, Fico reagoval, že to záleží nielen na dobrom podnikateľskom prostredí, ale aj na celkovej pokojnej atmosfére. „Sme stabilná krajina z hľadiska politického, ekonomického a sociálneho. Sme vnímaní ako zaujímavá krajina pre zahraničné investície,“ zdôraznil.

Lídri hovorili aj o spolupráci v medzinárodných otázkach. Fico poznamenal, že Slovensko sa nepozerá iba na západ, keďže svet má štyri strany, pričom je dôležité rozvíjať dobré vzťahy so všetkými, ktorí o to majú záujem. „Keďže sme však boli vo Washingtone, kládli sme dôraz predovšetkým na transatlantické vzťahy,“ uzavrel premiér s tým, že na budúci rok pozval na návštevu Slovenska viceprezidenta Bidena.

Samson: Prijatie premiéra takého malého štátu je vyznamenaním

Na svete je 192 členských štátov OSN a takmer so všetkými udržiavajú USA diplomatické vzťahy. Takže prijatie premiéra takého malého štátu je vždy vyznamenanie v tom, že si na neho muž číslo jeden našiel čas. Tvrdí to zahranično-politický analytik Ivo Samson na margo stretnutia predsedu vlády SR Roberta Fica s americkým prezidentom Barackom Obamom.

„To, prečo tam Fico cestoval, je pochopiteľné. USA sú naším dôležitým obchodným partnerom. Slovensko malo s U.S. Steel dlhšie rokovania a má záujem na tom, aby tu investície USA zostali,“ priblížil Samson. Za významný považuje aj zahranično-politický rozmer.

„USA ostali veľmocou číslo jeden a stávajú sa aj hlavným obchodným partnerom EÚ na základe dohody o zrušení colného vzťahu. Bezpečnostná dimenzia je tiež evidentná. SR podporuje zahranično-politické intervencie USA hoci vždy pod hlavičkou Bezpečnostnej rady OSN a zaviazali sme sa, že aj po odchode jednotiek z Afganistanu Slovensko v prípade potreby ostane v tomto regióne,“ dodal.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #USA #Barack Obama #Biely dom