Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Obsadzovaná členka Činohry SND Kamila Magálová jubiluje

Na snímke herečka Kamila Magálová. Foto: TASR/Martin Baumann

Kamila Magálová je nielen úspešná divadelná, televízna a filmová herečka, ale aj výborná speváčka.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Filmová a divadelná herečka Kamila Magálová sa v pondelok 16. novembra dožíva 65 rokov.

Všestranným hereckým umením, šarmom a v neposlednom rade civilným i citlivým prejavom sa zaradila medzi obľúbené slovenské i české herečky. Najväčší divácky ohlas zaznamenali jej výkony v divadelných inscenáciách Pozor na Leona, Na skle maľované, Chrobák v hlave či Tančiareň. Na filmovom plátne upútala v jej najnovších snímkach Líbáš jako Bůh (2009) a Líbáš jako ďábel (2012).

Kamila Magálová, rodená Slováková, sa narodila 16. novembra 1950 v Bratislave ako dcéra popredného dirigenta Ladislava Slováka a sestra herca Mariána Slováka. Prežila neľahkú mladosť, vyrastala v neúplnej rodine a v mladom veku stratila matku. Po štúdiách na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) pôsobila v Poetickom súbore Novej scény v Bratislave. V roku 1982 sa stala členkou Činohry Slovenského národného divadla (SND). Na jeho doskách predviedla mnoho výborných výkonov, aktuálne účinkuje napríklad v inscenáciách Bačova žena alebo Jana Eyrová.

Hoci pochádza z prominentnej umeleckej rodiny, svoju kariéru si musela vybudovať vlastným talentom a úsilím. Pozornosť na seba upútala už od jej začiatku, kedy popri divadle dostala skvelé príležitosti aj v televízii. Kamilu Magálovú mohli diváci vidieť napríklad v televíznych filmoch Americká tragédia (1976), Škola žien (1981), Radosť žiť (1983), O mužoch, ženách a deťoch (1986), Eugen Onegin (1988) a mnohých ďalších. Česká kinematografia ju objavila v čase, keď sláva mnohých hercov jej generácie pomaly ustupovala. Po boku Karla Rodena vynikla v úspešných českých psychologických seriáloch Terapie (2011) a Terapie II. (2013) a sympatie si získala i hlavnou úlohou v romantických komédiách Líbáš jako Bůh (2009) a Líbáš jako ďábel (2012).

Kamila Magálová je nielen úspešná divadelná, televízna a filmová herečka, ale aj výborná speváčka. Zapísala sa i ako Roxana, nezabudnuteľná hrdinka prvého slovenského muzikálu Cyrano z predmestia. Je tiež naslovovzatou kuchárkou, už niekoľko rokov prináša gazdinkám a gurmánom nové kuchárske recepty a nápady v obľúbenej televíznej relácii Tajomstvo mojej kuchyne. Magálová sa angažuje aj ako Veľvyslankyňa dobrej vôle UNICEF na Slovensku, patrónka Slobody zvierat a prezidentka Nadácie na záchranu koní.