Ocenená Učiteľka príde na pláž spolu s tvorcami

Najnovší film tvorivého tandemu Jan Hřebejk a Petr Jarchovský Učiteľka uvedú za účasti tvorcov v slovenskej premiére v stredu 13. júla o 21. h na bratislavskej Magio pláži.

13.07.2016 07:00
Zuzana Mauréry Jan Hřebejk Foto:
Zuzana Mauréry a režisér Jan Hřebejk pri uvedení filmu Učiteľka na festivale v Karlových Varoch.
debata

V snímke, vďaka ktorej získala počas víkendu Zuzana Mauréry cenu pre najlepšiu herečku na festivale v Karlových Varoch, účinkujú aj Peter Bebjak či Csongor Kassai. Film, ktorý je prvou majoritne slovenskou produkciou Jana Hřebejka, otvára tohtoročné Letné kino Bažant Kinematograf na pravom brehu Dunaja. Do bežnej distribúcie príde Učiteľka na budúci týždeň vo štvrtok.

Príbeh filmu Učiteľka sa odohráva začiatkom 80. rokov minulého storočia a jeho ústrednou postavou je učiteľka Mária Drazdechová (Zuzana Mauréry). Na prvý pohľad je milá a láskavá, v skutočnosti však rafinovaným spôsobom manipuluje žiakmi aj ich rodičmi. Príbeh o sile ľudského charakteru sa inšpiroval skutočnými udalosťami. „Ide o univerzálny príbeh, ktorý by sa mohol odohrať kdekoľvek a v akomkoľvek čase. Korupcia a prospechárstvo, rovnako ako ľudská malosť a vypočítavosť vládnu totiž svetom neustále,“ uvádza distribútor filmu.

„Každý dospelý a väčšina detí zažili situáciu, keď cítili, že to, čo je práve momentálne výhodné, je zároveň nesprávne. A naopak, že zachovať sa podľa vlastného svedomia či len slušnej výchovy môže byť nebezpečné, alebo prinajmenšom nevýhodné. Preto tomuto príbehu môže porozumieť každý,“ povedal o svojej novinke Jan Hřebejk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Hřebejk #učiteľka #Csongor Kassai #Zuzana Mauréry #MFF Karlove Vary #Peter Bebjak #Letné kino Bažant Kinematograf