Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od sĺz po slzy. Bolesť vystriedalo singapurské dojatie

Posadila sa pred novinárov. Zhlboka sa nadýchla. Do sveta vypustila správu, ktorá jej z tváre vzala tradičný úsmev. A v okamihu na ňu prihnala slzy.

31.10.2016 06:00
Dominika Cibulková, vlajka, trofej Foto: ,
Dominika Cibulková so slovenskou vlajkou a trofejou zo Singapuru.
debata (3)

„Operácia je nevyhnutná. Odďaľovala som ju tak dlho, ako sa len dalo. Myslím si, že také niečo je v ľudskej prirodzenosti. Noha však napokon rozhodla za mňa. Ráno som už mala problémy rozchodiť to. Cítila som bolesť. Vtedy bolo jasné, že zákrok už nemôžem ďalej odkladať. Priznám sa, v tom okamihu som si aj poplakala,“ vravela pred rokom a ôsmimi mesiacmi Dominika Cibulková.

Bol šiesty marcový deň 2015.

Torty, divadlo, dlhý spánok

O tri dni už slovenská tenisová jednotka ležala v narkóze na nemocničnom lôžku. Z päty na ľavej nohe jej chirurg odstránil problematický výrastok. Kliniku opúšťala s ortézou a vedomím, že počas najbližších troch mesiacov si sily so žiadnou súperkou nezmeria.

Niet divu, že zverenka Mateja Liptáka neustále klesala v rebríčku. Rozlúčila sa nielen so svetovou desiatkou, ale aj dvadsiatkou, tridsiatkou, štyridsiatkou. Napriek tomu nestrácala zo svojho optimizmu ani štipku.

„Za tvrdou drinou, šiestimi hodinami na kurte denne, sa mi vôbec necnie. Konečne sa venujem veciam, na ktoré počas sezóny nemám čas. S Michalom chodíme do divadla, do kina, zájdeme s priateľmi na večeru. Ráno si dlhšie pospím. A začala som piecť. Torty či cheescaky,“ hovorila mesiac po operácii.

Do telefónu sa neustále smiala. Nechýbala jej dobrá nálada, uvoľnenosť. Niet divu, veď priateľ Michal, dnes už manžel, ju po schodoch ochotne nosil na rukách. Už vtedy však tušila, že návrat na súťažné kurty pre ňu nebude po dlhej pauze – najdlhšej v kariére – jednoduchý.

zväčšiť Šťastná Dominika Cibulková s víťaznou trofejou... Foto: Reuters, EDGAR SU
Dominika Cibulková, trofej Šťastná Dominika Cibulková s víťaznou trofejou zo Singapuru.

Napriek tomu, že najmä v závere vynútenej prestávky v posilňovni či na kurtoch ohromne drela. Niekedy až päťkrát denne.

Domi je späť

Už prvý turnaj v Eastbourne Cibulkovú povzbudil. Úvodné dva zápasy vyhrala, v treťom podľahla po veľkom boji Pironkovovej.

„Najpodstatnejšie je, že operovaná noha vydržala obrovskú záťaž. Pomohlo mi to po psychickej stránke. Rovnako ako slová Lucie Šafářovej. Povedala mi: je super, že Domi je späť,“ hovorila Bratislavčanka. „Teraz na mňa čaká Wimbledon. Do Londýna odletím so skromnými ambíciami. Žiadnej súperke však nedarujem nič zadarmo,“ dodala.

Slovo dodržala. Cibulková zakaždým na kurte bojovala, no jej výpadok sa prejavil. Na ďalších piatich podujatiach (Wimbledon, Istanbul, Baku, Toronto, Cincinnati) vyhrala jediný zápas. Ku koncu roka sa síce zlepšila (zahrala si semifinále v Tokiu), no na vyššie ako 38. miesto po sezóne to nestačilo.

Nástup výnimočných okamihov nenaznačoval ani vstup do novej. Až do záveru februára sa nevedela Cibulková výraznejšie presadiť. Mnohí prestávali veriť jej slovám o tom, že sa môže vrátiť na priečky, ktoré jej patrili pred operáciou.

„Hrám dobre, moja výkonnosť stúpa. Potrebujem ju však pretaviť do výsledkov,“ hovorila odhodlane.

zväčšiť Dominika Cibulková leží na kurte po triumfe na... Foto: Reuters, EDGAR SU
Dominika Cibulková Dominika Cibulková leží na kurte po triumfe na turnaji majsteriek.

Kondíciu podporila hlava

Z jej tvrdení presakovala viera vo vlastné sily. Neprajným hlasom nepripisovala veľký význam. Aj naďalej drela. Nielen v posilňovni a na kurte, ale vpred posúvala aj myseľ. Zatiaľ čo o jej herné napredovanie sa staral Lipták a na fyzičku dohliadal Jozef Ivanko, jej hlavu si vzal na zodpovednosť mentálny kouč Radek Šefčík.

„S Dominikou sme sa po prvý raz stretli vlani. V náročnom období, keď bola zranená a v rebríčku sa neustále zosúvala nadol. Napriek tomu, že mentálnemu koučingu príliš nedôverovala, nebola spolupráca s ňou náročná. Sama, z vlastného presvedčenia, začala byť na seba ešte prísnejšia. Mentálnu prípravu postavila na úroveň fyzickej,“ spomína na jeden z kľúčových okamihov Šefčík.

Singapurské finále vo videoskratke.

Aj on podporil Cibulkovú v myslení, bez ktorého by sa nezaobišiel žiadny šampión. Slovenka a jej tím mali pred sebou jasný cieľ. Neočakávali, že ho dosiahnu ihneď. Verili postupným krokom, nechýbalo im dostatok trpezlivosti. Vedeli, čoho je Dominika schopná – finále z Australian Open 2014 predsa nebolo dielom náhody.

Výsledky sa dostavili. Potrebnú sebadôveru nadobudla Cibulková v Acapulku. Odchádzala z neho s vizitkou finalistky.

„Verím, že aj táto tesná prehra ma posunie ďalej. Tvrdo na sebe pracujem, víťazstvá si na mňa počkajú. Možno aj o niečo významnejšie,“ referovala po prehre so Stephensovou.

Znovu plač. Svadobný

Cibulková sa nemýlila. Akoby tušila, že stojí pred týždňami, mesiacmi, ktoré neskôr označí za najlepšie v doterajšej kariére. Z Katovíc si niesla trofej, v Madride zaskočila svetovú dvojku Radwanskú a dokráčala do finále.

Do trávnatej časti sezóny vstúpila najlepšie, ako mohla – triumfom v Eastbourne. Nadviazala naň postupom do štvrťfinále v slávnom Wimbledone. A potom prišiel ďalší medzník – svadba s Michalom Navarom.

„Bolo to krásne. Celý obrad som preplakala. Nesmierne sa teším,“ hovorila Cibulková.

Výnimočný okamih v živote každého človeka ju akoby na čas vyviedol z rovnováhy. Neuspela v Montreale, Cincinnati ani na US Open. Potom sa však znovu dostala do zabehnutých koľají. Prišlo finále vo Wu-chane, triumf v Linzi. A najmä po prvý raz v kariére miestenka na prestížny turnaj majsteriek.

V Singapure ronilo drobné žieňa slzy opäť. Spolu s ňou aj otec, mama, dojatie neskrýval manžel Michal. Tentoraz všetci plakali od radosti. Takej, akú slovenský tenis nikdy predtým nezažil.

Bravó, Dominika!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Matej Lipták