Odborári protestovali proti zákonníku práce, do Žiliny prišiel rečniť aj Fico

Nesúhlas s vládnym úsporným balíkom a zmenami Zákonníka práce na verejnom zhromaždení Konfederácie odborových zväzov (KOZ) v Žiline vyjadrila približne tisícka odborárov z celého Slovenska. Prezident KOZ Miroslav Gazdík zdôraznil, že odborári nie sú absolútne spokojní s novou podobou pracovného kódexu, o ktorom tento týždeň rozhodla vláda.

01.05.2011 16:23
Fico, Machyna Foto:
Predseda OZ KOVO Emil Machyna a líder Smeru Robert Fico na proteste odborárov v Žiline.
debata (36)

„Naši otcovia pred sto rokmi bojovali za osemhodinový pracovný deň a dnes sú tendencie zvyšovať fond pracovného času na 56 hodín a nadčasové hodiny zo súčasných 400 na 550 hodín. Dá sa povedať, že sú okliešťované práva zamestnancov a proti tomu treba bojovať,“ skonštatoval Gazdík.

Odborári vyjadrili nesúhlas aj s ďalšími opatreniami vlády, ktoré podľa Gazdíka vnímajú ako chaotické a vôbec neriešiace problematiku na Slovensku. „Už v jeseni minulého roka sme protestovali pred vládou a parlamentom proti úspornému balíčku opatrení, ktorý prijala vláda Ivety Radičovej. Upozorňovali sme, že bude mať negatívny dopad na štandardné rodiny. Vtedy sme odhadovali asi 400 eur ročne nákladov navyše. Osočovali nás, že si vymýšľame. Dnes sme presvedčení, že to bude ďaleko viac,“ povedal prezident KOZ.

V protestoch chcú odborári pokračovať až do schvaľovania konečnej podoby zákonníka práce v Národnej rade (NR) SR. „Ďalší protest bude v Nitre 12. mája a predpokladám, že to bude pokračovať ďalšími aktivitami. Máme ešte otvorenú petičnú akciu na podporu zachovania platného zákonníka práce, ktorá by mala končiť 15. mája. Potom rozhodnú naše orgány či využijeme právo a požiadame prezidenta, aby vyhlásil referendum,“ uviedol Gazdík.

Na zhromaždení KOZ sa odborárom prihovoril aj podpredseda NR SR a predseda strany Smer Robert Fico. „Novelizácia zákonníka práce, ktorú pripravila pravicová vláda, je úplne nezmyselná. Mňa mrzí aj to, akým spôsobom premiérka klame. Oklamala odborárov a oklamala ľudí. Ja som prišiel týmto ľuďom prisľúbiť, že v parlamente urobíme všetko pre to, aby novelizácia zá­konníka práce neprešla,“ dodal Fico.

36 debata chyba