Duray chce diskutovať o autonómii

Vo vnútri SMK neprebieha diskusia o územnej autonómii, povedal v relácii podpredseda strany Miklós Duray. Osobne by otvorenie odbornej diskusie o autonómii privítal. "Autonómiu áno, akú to treba vydiskutovať," povedal v diskusnej relácii TV Joj Politika.sk. Podľa jeho názoru by menšinová samospráva mala mať takú podobu, v rámci ktorej by mohli fungovať špeciálne zákony na riešenie národnostných vzťahov.

11.03.2007 14:20
Miklós Duray Foto: ,
Miklós Duray
debata

V reakcii na poznámku moderátorky, že ústava Slovenskej republiky kolektívne práva neuznáva sa vyjadril, že v budúcnosti to tak nemusí byť. „Autonómia je prvok demokracie,“ myslí si Duray, ktorý za chybu považuje, že SMK túto agendu neotvorila pri zmene územno-správneho členenia Slovenska v roku 2000.

Problematiku Kosova nepovažuje za prípadný model na uplatnenie požiadavky autonómie zo strany maďarskej menšiny. Podľa Duraya ide o model riešenia konfliktných situácií, ktorý nie je prípadom Slovenska. Ako však poznamenal politici, ktorí nepodporujú Ahtisaariho plán budúceho štatútu Kosova idú v Miloševičových stopách. 

Podľa Hrušovského zahral Kašický politické divadlo

Demisiu, ktorú premiérovi ponúkol minister obrany František Kašický po tragédii v Novákoch označil predseda Pavol Hrušovský za prázdne politické gesto. Politické divadlo, ktoré Kašický zahral si mal podľa Hrušovského odpustiť, ak odstúpiť nechcel.

Hrušovský skonštatoval, že minister, ktorý menuje vedenie štátnej akciovej spoločnosti, ako je to v prípade Vojenského opravárenského podniku Nováky, nesie za jeho fungovanie politickú zodpovednosť. Je zodpovedný za to, aby fabrika neohrozovala životy a zdravie ľudí, zdôraznil.

Z odstúpenia exministra obrany Juraja Lišku po leteckom nešťastí pri  ktorom zomrelo 42 vojakov, nemožno robiť precedens, myslí si poslanec Smeru-SD Boris Zala. Ako skonštatoval, Kašický necíti za udalosti v Novákoch priamu zodpovednosť, preto nechal konečné rozhodnutie na premiérovi.

debata chyba