Ombudsmanka Dubovcová chce počúvať problémy ľudí priamo v regiónoch
1.10.2014 11:51
akt. 05.02.2019 02:07

Ombudsmanka Dubovcová chce počúvať problémy ľudí priamo v regiónoch

Uložiť článok
Aj napriek chýbajúcim kanceláriám v regiónoch vyráža verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová na diskusie mimo hlavného mesta. Chce chodiť medzi ľudí a navštevovať ich v rôznych kútoch Slovenska.

Návštevy v regiónoch sú ideálnym miestom na vypočutie si problémov ľudí a možných porušení ich základných práv a slobôd zo strany orgánov verejnej správy, uviedol to ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko. 

Október - mesiac úcty k starším

Dubovcová sa preto plánuje stretnúť s konkrétnymi ľuďmi aj mimovládnymi organizáciami, ktoré týmto ľuďom pomáhajú.

"Keďže október je mesiacom úcty k seniorom, ombudsmanka bude diskutovať so seniormi o svojej aktuálnej správe o dodržiavaní základných práv a slobôd seniorov v Trenčíne v stredu 8. októbra," poznamenal.

Stretnutia so študentmi

Okrem toho sa plánuje zúčastniť aj na diskusii so študentmi v Žiline a v Považskej Bystrici.

Verejná ochrankyňa práv sa na sérii diskusií dohodla aj s Nadáciou otvorenej spoločnosti (OSF). "V rámci našich aktivít sa už dlhodobo venujeme téme začleňovania rómskych detí do hlavného prúdu vzdelávania," informovala agentúru SITA Barbora Tabačková z nadácie.

Ako dodala, práve preto sa rozhodli zamerať aj na výsledky prieskumu uplatňovania práva na vzdelanie detí rómskej národnostnej menšiny so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ktorý vypracovala ombudsmanka Jana Dubovcová.

Nadácia chce diskusiami s odborníkmi z regiónov nájsť odpovede na viaceré otázky: Aké sú systémové problémy vo vzdelávaní rómskych detí? Aká je súčasná prax a výzvy vzdelávania detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami? Ak sa testovanie stane spravodlivejším, odstránime segregáciu vo vzdelávaní? Ako zmeniť súčasnú situáciu vzdelávania detí z málo podnetného prostredia?

Návrhy riešení 

Výsledkom diskusií by malo byť zhodnotenie súčasnej situácie a ponuka návrhov na to, ako ju zlepšiť tak, aby čo najviac reflektovala realitu a potreby vzdelávania rómskych detí.

"Verejná ochrankyňa práv sa s Nadáciou otvorenej spoločnosti dohodla aj preto, že právo na vzdelanie je základným právom každého dieťaťa a súčasný prístup diagnostikovania bráni veľkej skupine detí v prístupe k riadnemu vzdelaniu," uviedol Ján Glovičko s tým, že cieľom je upozorniť na tento problém a diskutovať o jeho odstránení s psychológmi, školami a rodičmi.

Kde sa bude diskutovať

Prvá diskusia na tému začleňovania rómskych detí do hlavného prúdu vzdelávania bude v Christianii v Prešove vo štvrtok 2. októbra o 18:00.

Diskutovať bude Jana Dubovcová, psychologička z Centra pedagogicko- psychologického poradenstva a prevencie Prešov Viera Hybenová, psychologička Simona Šimková a učiteľ venujúci sa vzdelávaniu detí zo sociálne znevýhodneného prostredia na systémovej úrovni Igor André.

Druhým mestom, kde sa bude diskutovať, je Spišská Nová Ves, a to vo štvrtok 9. októbra o 18:00 v čajovni Alchýmka.

Ombudsmanka sa stretne s psychologičkou Vierou Šándorovou, komunitnou pracovníčkou z Moldavy nad Bodvou Irmou Horváthovou a so zástupcom OSF Stanom Danielom, ktorý je autorom viacerých výskumov o vzdelávaní rómskych detí na Slovensku aj v zahraničí.

Poslednou bude diskusia v záhrade Centra nezávislej kultúry v Banskej Bystrici, naplánovaná je na pondelok 20. októbra o 18:00.

Diskutovať budú okrem verejnej ochrankyne práv psychologička Magdaléna Špotáková a riaditeľka Základnej školy v Muránskej Dlhej Lúke Monika Podolinská. Zoznam diskutujúcich v tomto prípade ešte nie je uzavretý.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Jana Dubovcová
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.