Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opozícia: Fico má prešetriť rozklad vojenského spravodajstva

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predstavitelia troch opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd vyzvali dnes premiéra Roberta Fica, aby prešetril možný rozklad jedného z pilierov bezpečnosti štátu Vojenského spravodajstva (VS).

Ako predseda Bezpečnostnej rady SR by mal podľa troch opozičných strán zaujať jasné a kontrolovateľné stanovisko. Predstavitelia opozície Ficovi napísali po neochote diskutovať v parlamente o podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby.

Podozrenia z tunelovania, nehospodárneho nakladania s majetkom tajnej služby, nepresvedčivé vyšetrovanie (samovyšetrovanie) a dekonšpirácia vedúcich pracovníkov obranného spravodajstva sú podľa troch opozičných lídrov škody obrovského rozsahu na kredite Slovenskej republiky a môžu znamenať jej priame bezpečnostné ohrozenie.

Za tejto situácie opozičné strany vyzvali premiéra Roberta Fica, aby odložil bežné politické hry, a aby k uvedeným skutočnostiam pristúpil nanajvýš zodpovedne a nestranne.

Ako sa v liste adresovanom premiérovi SR uvádza, situácia si vyžaduje pravidelné informovanie poslancov NR SR minimálne na úrovni vyšetrovania kauzy Gorila. Ak by sa totiž potvrdili vyššie uvedené podozrenia, išlo by o dosiaľ najrozsiahlejšiu kauzu okolo jednej zo spravodajských služieb na Slovensku.

Vyšetrenie z podozrenia z nezákonného nakladania s majetkom a financiami Vojenskej spravodajskej služby (VSS) patrí do pôsobnosti príslušných vyšetrovacích orgánov. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v závere mimoriadnej schôdze parlamentu o podozreniach z tunelovania VSS schválili v pondelok poslanci.

Schválené uznesenie navrhol prijať poslanec za Smer-SD Anton Martvoň. Národná rada SR podľa neho zároveň berie na vedomie informáciu ministra obrany Martina Glváča o kauze vojenských tajných služieb.

O zvolanie schôdze požiadali opoziční poslanci, pod návrh sa podpísalo 42 zákonodarcov za SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS a OĽaNO. Opozícia chcela presadiť uznesenie, na základe ktorého mal minister obrany predložiť do národnej rady správu o vyšetrovaní kauzy, ktorou je znepokojená.

Návrh uznesenia obsahoval aj záver, že v krátkom čase ide už o druhú veľkú kauzu vo Vojenskom spravodajstve, čo vážnym spôsobom znižuje dôveryhodnosť jeho fungovania. S týmto textom však v pléne neuspela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu