Oscarový Obchod na korze pripomenú dve sochy

Od udelenia prestížneho filmového ocenenia Oscar prvému československému filmu Obchod na korze uplynulo v pondelok 18. apríla 50 rokov. V meste Sabinov, kde sa film nakrúcal, majú túto jedinečnú udalosť v dejinách slovenskej kinematografie pripomínať dve sochy - jedna má symbolizovať samotné ocenenie a druhá hlavného hereckého predstaviteľa filmu Jozefa Kronera stvárňujúceho Tona Brtka.

19.04.2016 09:19
Ida Kaminska, Jozef Kroner Foto:
Ida Kaminska a Jozef Kroner v oscarovom Obchode na korze.
debata

Podľa primátora Petra Molčana gro osláv výročia si obyvatelia nechávajú na jún, keď sa uskutočnia Dni mesta Sabinov. Ich súčasťou bude inštalovanie sochy pripomínajúcej sošku Oscara v centre mesta. Dielo má obsahovať informáciu pre návštevníkov, že sa v ňom v roku 1964 nakrúcal film, ktorý bol o dva roky neskôr ocenený Cenou americkej Akadémie filmových umení a vied. Na základe výberového konania je autorom vyše dvojmetrovej sochy miestny umelec Juraj Andraščík, ktorý už v meste má inštalovanú sochu Sabíny – dievčaťa, po ktorom nesie Sabinov svoje meno. Poslanci na vytvorenie pomníka schválili v rozpočte 18-tisíc eur.

Odhalenie diela s podobou sošky Oscara sa má odohrať za účasti zhruba 180 hostí z partnerských miest Sabinova, ktorí zavítajú na Dni mesta. Na projekt družobných miest v rámci programu Európa pre občanov bolo radnici v Bruseli schválených 25-tisíc eur. Tie pokryjú náklady na pobyt zahraničných hostí, medzi ktorými budú najmä mladí ľudia, ale aj primátori partnerských miest.

Primátor dodal, že ďalší mladí sabinovskí autori vyvíjajú iniciatívu, vďaka ktorej by v meste do konca roka chceli inštalovať aj sochu hlavného protagonistu Tona Brtka v stvárnení herca Jozefa Kronera. „Táto skulptúra bude inštalovaná po dohode s Krajským pamiatkovým úradom na chodníku približne v tých miestach, kde sa obchod nachádzal,“ prezradil Molčan.

Film Obchod na korze sa v Sabinove nakrúcal v lete 1964. Tragikomédia z obdobia fašistického slovenského štátu a arizácie židovského majetku vznikla na motívy knihy humenského rodáka Ladislava Grosmana, ktorý pôvodne dej osadil do svojho rodného mesta. Filmári si však v čase nakrúcania podľa zápisu v sabinovskej mestskej kronike vybrali toto mesto preto, lebo „Sabinov od roku 1945 nebol ešte takmer dotknutý novými stavbami, a preto najlepšie vyhovoval podmienkam a požiadavkám režisérov“. Podľa kroniky sa mesto vďaka filmu premenilo na nepoznanie a obnovili sa staré firmy, obchody a trhy. Jeho režisérmi boli Ján Kadár a Elmar Klos. Hlavné postavy stvárnili Jozef Kroner a poľská herečka Ida Kamińská, ktorá bola za úlohu Rozalie Lautmannovej o rok neskôr nominovaná na Oscara za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Sošku si napokon odniesla Liz Taylorová za úlohu Marthy vo filme Kto sa bojí Virginie Woolfovej?

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Jozef Kroner #Obchod na korze