Otupí Fico opozíciu novým štýlom?

O navodenie stability a sociálneho zmieru sa snaží budúci premiér Robert Fico prizvaním odborárov, zamestnávateľov, cirkví, akademickej obce či samospráv do prípravy programového vyhlásenia nového kabinetu. Zhodujú sa na tom politológovia a vidia v tom aj stratégiu, ako otupiť politickú opozíciu v parlamente.

30.03.2012 12:00
Fico Foto:
Prizvaním sociálnych partnerov do prípravy programového vyhlásenia nového kabinetu sa budúci premiér Robert Fico snaží o sociálny zmier aj otupenie politickej opozície v parlamente.
debata (135)

Sociálni partneri a ďalšie inštitúcie predložia svoje priority vláde, ktorá ich má po dvojstranných rokovaniach zapracovať do svojho programu na nasledujúce štyri roky.

„Chce dosiahnuť aspoň pri tvorbe vládneho programu sociálny mier,“ mieni politológ László Öllös na adresu zámerov premiéra. Öllös nevie zatiaľ povedať, aké dôsledky to bude mať na politiku vlády. „Vládny program je jedna vec a skutočnosť môže byť čiastočne iná. Závisí to od toho, do akej miery sa bude program plniť.“ Upozornil, že Fico nepozval k tvorbe programu menšiny či tretí sektor.

Kým bývalá vláda Ivety Radičovej mala v programovom vyhlásení cieľ znížiť mieru korporativizmu, politológ Michal Horský v počínaní nového kabinetu vidí jasné prvky korporativizmu.

„Sociálni partneri a rôzne záujmové združenia majú predložiť svoje horúce agendy vláde. Ak ich významnejšiu časť vláda zapracuje do vládneho programu, tak sa nepochybne musia cítiť byť viazaní týmto programom. Preto akékoľvek nepredvídateľné akcie bez toho, aby nebola vláda s nimi vopred oboznámená, a bez toho, aby neboli predrokované v Rade solidarity, by sa vymykali z tohto rámca,“ vysvetlil Horský. Podľa neho to už nemožno považovať za reklamný trik novej vlády, ale za pokus o predrokovanie istého sociálneho zmieru a nastolenie všeobecnej spoločenskej stability.

Politológ si myslí, že ak by sa takýto spôsob vládnutia čo len trochu osvedčil, opozícia môže byť vyradená z politickej hry. „V parlamente môže namietať, ale voči dohodám, ktorých nie je svedkom, to bude veľmi ťažké a opoziční politici sa verejnosti budú javiť ako večne hašteriví a štatisti,“ prognózuje Horský.

Öllös vidí tiež snahu oslabovať spoločenské zázemie opozície. Považuje to však za normálnu vec, ktorá sa nevymyká z metód používaných v demokracii. „Samozrejme, demokracia má jednu zvláštnosť, že väčšinovo prijaté rozhodnutia, za ktorými stojí aj spoločenská väčšina, nemusia byť správne. To sa ukáže až neskôr,“ dodal Öllös.

Opozičné strany nepredpokladajú, že by sa ocitli mimo hry. Poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý pripomenul, že za okrúhlym stolom, ktorý zvolal Fico, nebola celá spoločnosť. Myslí si, že Fico si do vládneho programu aj tak vyberie len to, čo mu bude vyhovovať. „Programové vyhlásenie príde do parlamentu podpísané Smerom, nie zamestnávateľmi, odbormi či cirkvami,“ povedal a zároveň poukázal na protichodné záujmy partnerov z tripartitného dialógu.

Aj podpredseda KDH Július Brocka hovorí, že len veľmi ťažko sa budú modelovať spoločné ciele odborárov a zamestnávateľov napríklad pri avizovaných zmenách v Zákonníku práce. Brocka vidí za postupom Smeru snahu rozložiť zodpovednosť na plecia viacerých subjektov. „Namiesto toho, aby Smer prepísal volebný program do programového vyhlásenia vlády, tak vyzýva rôzne skupiny a združenia, aby mu pomohli formulovať programové vyhlásenie? Veď to speje k volebnému podvodu,“ tvrdí.

Beblavý pripomenul, že Fico aj za svojej prvej vlády vydával podobné signály ako teraz a okrem odborov aj tak nikto nič nezískal. „Skôr by som to nazval krátkodobým politickým marketingom,“ poznamenal. Ak by sa však v tom pokračovalo ďalej, potom možno podľa neho hovoriť o znakoch korporativistického štátu. Dodal však, že jedine mimovládne organizácie s opozíciou budú mať tendenciu a schopnosť vládu strážiť.

135 debata chyba