Peter Gregor bol majstrom aforizmov

Univerzálny básnik, dôvtipný aforista a činorodý rozhlasový dramatik. Peter Gregor bol všestranným literátom a hoci dlhé roky zastával slobodné povolanie, tvoril vskutku na plný úväzok.

11.03.2014 17:43
33 gregor 3x Foto:
Len 6. marca vyšla zbierka rozhovorov s Petrom Gregorom Pohybovať sa vo vlastnej koži. Včera ráno básnik, dramatik a aforista zomrel.
debata (3)

Len za posledného pol roka mu vyšli hneď tri knihy: zbierka aforizmov Idiotár, reedícia poviedkového triptychu Denník nebožtíka aj kniha zozbieraných rozhovorov Pohybovať sa vo vlastnej koži, ktorá na trh dorazila len minulý štvrtok. Včera ráno Peter Gregor v jednej z bratislavských nemocníc podľahol dlhej chorobe. Mal 70 rokov.

"Nič ľahšie, ako umrieť, veď to sa doteraz podarilo každému,“ tak znie posledná veta prvej prozaickej knihy Petra Gregora Denník nebožtíka (2001), ktorá vyšla v januári v druhom vydaní. Pri próze autor neostal – bližším jazykom mu vraj vždy boli verše. Práve ako tvorcu originálnych básní, plných bohémstva, filozofie aj humoru, si ho zrejme svet bude pamätať. Peter Gregor bol podľa (sebe) vlastných slov "jedným z najmladších predstaviteľov nezadržateľne starnúcej strednej literárnej degenerácie“. Narodil sa v roku 1944 v Prešove, štúdiá už absolvoval v Bratislave, kde žil až do konca. V časopisoch Slovenské pohľady, Kultúrny život a Mladá tvorba mu vychádzali básne už počas univerzitných rokov, prvú zbierku Potreba visieť (1968) vydal krátko po promóciách. V rovnakom čase začal tiež pôsobiť ako redaktor – koncom 60. rokov v Československom rozhlase aj televízii, v rokoch 1971 až 1983 v časopise Osvetová práca.

Už jeho ranná tvorba prezrádzala túžbu vymaniť slovenskú poéziu z tradičných postupov a tém. Prišiel s úvahami o intelektuálnej rovine bytia, nebál sa provokovať, no nikdy nie samoúčelne. Silnou črtou jeho tvorby bol humor – najmä irónia a satira. Zo zbierok, ktoré vydal, spomeňme aspoň diela Nebeský policajt (1970), Delta (1979) či Muž menom Jób (1993). V 80. a 90. rokoch sa intenzívne venoval rozhlasovým hrám – napísal ich viac než desať, okrem iných aj tituly Záznam spred potopy (1980), Polhodina pravdy (1986) a Čo si to urobil, Heraklés (1994). Priam majstrovsky Gregor exceloval na poli aforizmov a humoresiek, ktoré mu vyšli aj v niekoľkých zbierkach. Hoci si na hry so slovíčkami potrpel, so sebe vlastnou skromnosťou ich nepreceňoval: „Nemýľ si aforizmus s pravdou. Tvorí len jej vtipnejšiu polovicu,“ prizvukuje v jednej z mikroúvah.

Peter Gregor bol aj premýšľavým kritikom a pozorovateľom spoločeného diania. „Úsek, v ktorom dnes žijeme, by som nazval špinavými dejinami. Hollywoodskou terminológiou – zlatým vekom banditizmu,“ povedal pred desiatimi rokmi v rozhovore pre časopis Dotyky. Sám si však na svoj údel sťažovať nezvykol, hoci sa mu dostávalo menej pozornosti ako viacerým (neraz menej plodným) kolegom. Vynikal však ešte v jednom – v celoživotnom zvyku pestovať si elegantný zovňajšok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Peter Gregor #aforista