Peter Sagan, gettyimages

Peter Sagan, gettyimages Zdroj: Getty Images

Peter Sagan bude na MS v Dauhe v nevýhode, nebude mať koho obetovať

Ľudovít Lučanič • 11. okt 2016 o 07:30
Osem slovenských cyklistov so sprievodom - štvorica juniorov Matúš Štoček, Samuel Oros, Adrián Foltán a Tomáš Person a rovnaký počet mužov do 23 rokov Erik Baška, Juraj Lajcha, Ľuboš Malovec a Pavol Kvietok - nabralo v nedeľu popoludní kurz z Viedne do jordánskeho Ammanu, odkiaľ sa v pondelok predpoludním vydali do dejiska tohtoročného svetového šampionátu na ceste.

Osem slovenských cestárov odcestovalo cez Jordánsko do katarskej Dauhy na cyklistický svetový šampionát

Trojica jazdcov z elitnej kategórie zamieri do katarskej Dauhy v stredu (Michael Kolář a Juraj Sagan) a vo štvrtok (Peter Sagan).

Jedenástka Slovákov sa teda predstaví v troch meraniach síl jednotlivcov, prvý raz v histórii šampionátov sme nemali zastúpenie v tímovej časovke a bez našej účasti sú od pondelka do stredy aj súboje v individuálnych jazdách proti času. "Všetko je pripravené, dlhšie nám trvalo vybavenie pobytových víz, ale napokon sa všetko podarilo. Logisticky sme situáciu zvládli, verím, že sa budeme z Dauhy vracať spokojní," povedal pred odchodom vedúci slovenskej výpravy a tréner zodpovedný za kategóriu do 23 rokov Martin Riška.

"Šance na úspech máme vo všetkých troch pretekoch. Trať je určená najmä pre špurtérov, a to je pre nás veľmi dobré. Medzi juniormi veríme, že sa výraznejšie ako na európskom šampionáte presadí Žilinčan Matúš Štoček, ktorý je len prvý rok v tejto kategórii, ale už dal o sebe vedieť na viacerých medzinárodných podujatiach v kvalitnej konkurencii."

Peter Sagan, gettyimages
Peter Sagan, gettyimages

FOTO:Peter Sagan.

"V kategórii mužov do 23 rokov sa budeme spoliehať predovšetkým na Erika Bašku, ktorý má za sebou prvú sezónu v Tinkoffe a vlani vybojoval titul majstra Európy. S touto kategóriou má šancu rozlúčiť sa naozaj veľmi dobrým výsledkom. A čo sa týka kategórie elite, tam je jedným z favoritov aj obhajca titulu Peter Sagan. O tom snáď netreba viac hovoriť," dodal Martin Riška.

V centre pozornosti budú na MS najmä súboje elity. Jeden zo športových riaditeľov tímu Tinkoff Ján Valach povedie najbližšiu nedeľu v Dauhe slovenskú trojicu. "V porovnaní s viacerými ďalšími reprezentáciami budeme v nevýhode, tí najlepší budú na štarte v šestici, niektoré družstvá dokonca v deväťčlennom zložení, budú si teda môcť dovoliť niekoho obetovať v prospech úspechu."

"My však budeme bojovať, v rovnakom zložení sme sa predstavili aj pred rokom v Richmonde a priviezli sme titul majstra sveta. S rovnakým predsavzatím mierime aj do Kataru," povedal pred odchodom Ján Valach.

Ján valach, športový riaditeľ Bora-Hansgrohe.
Ján valach, športový riaditeľ Bora-Hansgrohe.

FOTO:Ján Valach.

Ján Valach zdôraznil, že Peter Sagan je výborne pripravený, aby zvládol preteky úspešne. Formu ukázal nedávno na ME, či na Eneco Tour. "Dopredu je ťažké predpokladať, ako sa budú vyvíjať preteky. Aj keď sa hovorí, že rozhodovať sa bude v záverečnom špurte, scenár môže určiť aj silný vietor a vôbec nemusí prísť do cieľa celý pelotón. Alternatív je viacero, veríme, že Peter Sagan bude mať šťastie pri rozhodovaní sa, na čo v pretekoch staviť. Brat Juraj s Michealom Kolářom mu určite, rovnako ako vlani v USA, pomôžu."

Z Dauhy prenikajú do sveta správy, že v prípade enormne vysokých teplôt a silného vetra rozhodcovia skrátia dĺžku tratí. "UCI má pravidlo, podľa ktorého sa tak môže stať, ak bude ohrozené zdravie cyklistov. Podmienky však budú mať všetci rovnaké, myslím si, že MS by sa mali uskutočniť na trati s dĺžkou okolo 250 km, tak ako je to stanovené. Musíme veľmi detailne pripraviť pitný režim, lebo bude veľmi dôležitý. Predpokladám vysoké priemerné rýchlosti, ale s tým určite nebude mať Peter Sagan problémy a verím, že svoje kvality v Katare všetkým dokáže," doplnil Valach.

Peter Sagan, gettyimages
Peter Sagan, gettyimages

FOTO:Peter Sagan.

Po včerajšom prílete a akreditácii by sa už osem slovenských pretekárov malo dnes zúčastniť v Dauhe na prvom tréningu. Ako prví zasiahnu do bojov "dvasdsaťtrojkári" na čele s Baškom - vo štvrtok.