Peter Sagan

Peter Sagan Zdroj: Facebook (Peter Sagan)

Peter Sagan šokoval svet: Vymenil olympijskú miestenku!

Juraj Hudák • 07. jún 2016 o 12:10
Majster sveta v cestných pretekoch Peter Sagan bude na OH 2016 v Riu de Janeiro napokon štartovať v horskej cyklistike v disciplíne cross country. Na ceste sa pravdepodobne predstaví Martin Haring, náhradníkom je Patrik Tybor. O konečnej nominácii rozhodol výkonný výbor Slovenského zväzu cyklistiky.

AKTUALIZOVANÉ 20:50

„V cyklistike sa bojuje o miestenky pre krajinu, nie pre jednotlivcov. Kvalifikačný proces trvá dva roky a je náročný na fyzickú kondíciu i psychiku. V oboch olympijských cyklistických disciplínach sa našim pretekárom podarilo vybojovať po jednej miestenke,“ povedal k spôsobu získavania miestenky na OH Peter Privara , prezident Slovenského zväzu cyklistiky.

„Túto nomináciu navrhli po vzájomnej dohode príslušné komisie uvedených disciplín. Všetci počítali s tým, že Peter Sagan bude ako majster sveta štartovať na ceste a boli s tým uzrozumení."

„Peter však ponúkol miestenku v rámci cestnej cyklistiky na výmenu za štart v MTB v cross country. Po ukončení Tour de France má na špeciálnu prípravu ešte štyri týždne. Ako ho poznáme, nebude sa chcieť olympiády len zúčastniť, ale bojovať o popredné miesta,“ dodal Privara.

"Peťo Sagan po otestovaní cestnej trate v Brazílii usúdil, že by tam nemal šancu na popredné umiestnenie. Prejavil teda záujem o štart v horskej cyklistike. Svoje vyjazdené miesto na cestu ponúkol MTB na výmenu. Preto sme rozhodli, že Sagan bude štartovať v horskej cyklistike. Akceptovali sme teda želanie Petra Sagana, pričom sme zvážili, že ako bývalý majster sveta v horskej cyklistike má vysokú šancu dosiahnuť dobré umiestnenie na olympiáde pre slovenskú cyklistiku. Sagan už na olympiáde bol, chce dobrý výsledok, je maximalista. Rozhodol sa takto, čiže sme to zvážili a kolektívne o tom vo výkonnom výbore Slovenského zväzu cyklistiky rozhodli. A to aj vzhľadom k tomu, že sme vynaložili nemalé finančné prostriedky na to, aby sme mali dve miestenky na olympiádu, no žiaľ pre horskú cyklistiku máme iba jednu, takže preto sa zrealizovala takáto výmena," dodal Privara.

V cross country boli dlho dvaja kandidáti na štart - Haring a Michal Lami , napokon však v kategórii Elite mužov bude štartovať Sagan.

"Dlho sme uvažovali a rozmýšľali nad všetkými 'pre a proti' tejto nominácie komisie horskej cyklistiky. Snahou je dosiahnuť pre Slovensko čo najlepší možný výsledok. Peter Sagan v minulosti dokázal zvíťaziť na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike, takže jeho šance na dobrý výsledok sú reálne. V tejto chvíli môžem len potvrdiť, že podporíme prípravu všetkých nominovaných," uviedol šéf komisie horskej cyklistiky Ján Žilovec .

Sagan sa koncom apríla vrátil ku svojim začiatkom a štartoval na dvoch pretekoch v cross country. V Rakúsku spadol a podujatie nedokončil, no v Čechách obsadil štvrté miesto a nebyť defektu, mohol skončiť aj vyššie. Za umiestenie si pripísal 25 bodov do svetového rebríčka. O možnosti jeho štartu v tejto disciplíne na augustovej olympiáde sa začalo hovoriť už dávnejšie. Dôvodom bol fakt, že cestný okruh v Riu je náročný a Saganovi príliš nevyhovuje.

"Úplne isté to ešte nemám. Ja som napísaný ako prvý a kolega Patrik Tybor je náhradník. Medzi nami sa rozhodne po pretekoch Okolo Slovenska a po spoločných majstrovstvách SR a ČR na ceste," povedal v správach RTVS Haring, ktorý spolu s Tyborom absolvuje Okolo SR vo farbách jediného slovenského kontinentálneho tímu Dukla Banská Bystrica.

Nominácia SR na OH 2016 v Riu de Janeiro:

cestná cyklistika:

Martin Haring
Patrik Tybor (náhradník)

 

horská cyklistika:
Peter Sagan
Michal Lami (náhradník)
Martin Haring (náhradník)