sk  |  en
Štvrtok | 25.04.2024, 05:30 | meniny: Marek; zajtra: Jaroslava
  • | Svetový deň boja proti malárii

    Svetový deň boja proti malárii - Svetový deň malárie alebo Africký deň malárie sa každoročne pripomína od roku 2001 a je podporovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Malária patrí medzi najzávažnejšie infekčné ochorenia, ktorého prenášačom je komár a vyskytuje sa najmä v tropických a subtropických oblastiach. Ročne je infikovaných približne 500 miliónov ľudí, pričom cez milión ľudí tejto zákernej chorobe podľahne. Tento deň je príležitosťou, aby sa organizácie angažovali v boji proti tejto chorobe s cieľom zabezpečenia účinnej kontroly malárie po celom svete.

  • | Svetový deň tučniakov

    Svetový deň tučniakov je venovaný vodným, nelietavým vtákom, ktorí žijú prevažne na južnej pologuli najmä v Antarktíde. Tento deň sa zhoduje so začiatkom každoročnej severnej migrácie tučniakov a je príležitosťou dozvedieť sa niečo viac o týchto nelietavých vtákoch, ale výborných plavcoch.

Petra v Aare šokovala

14.12.2015 | Fantastický úspech prvým víťazstvom kariéry dosiahla Petra Vlhová v nedeľňajšom slalome Svetového pohára vo švédskom Aare.

Iba 20-ročná lyžiarka Petra Vlhová z Liptovského Mikuláša zvíťazila v 1. kole na čelo súťaže s náskokom 28 stotín na Nórku Ninu Loesethovú. V druhom kole svoj náskok na konkurenciu zvýšila na 59 stotín. Na drese mala štartové číslo 19.

Druhá bola Švédka Frida Hansdotterová a tretia Loesethová (+0,65 s). Veronika Velez-Zuzulová skončila na 6. mieste (+1,30) a Barbara Kantorová sa v 1. kole 44. časom (+5,21 s) neprebojovala do druhej časti súťaže.

P. Vlhová pred dvoma týždňami zabodovala prvýkrát v najlepšej desiatke SP. V americkom Aspene obsadila 7. miesto a získala 36 bodov. Teraz sto a v poradí disciplíny sa vyšvihla na 3. priečku, jej 160 bodov zároveň znamená aj desiate miesto v celom seriáli.

Talentovaná liptovská zjazdárka v SP bodovala po siedmy raz a opäť si polepšila pozíciu v štartovej listine SP, posunula sa z 23. priečky na 15., pričom na začiatku sezóny bola na 35. pozícii.

Znamená to, že pred najbližším slalomom medzi sviatkami v rakúskom Lienzi ju budú žrebovať v skupine 8-15, takže za šťastných okolností by mohla štartovať aj s výhodným číslom 8. Talentovaná Slovenka mala už minule senzačné prvé kolo, vtedy to stačilo na 4. miesto.

V Aare na dynamickej a pomerne jednoducho postavenej trati predviedla najagresívnejšiu jazdu, v každom nájazde okolo tyčí hľadala priamu líniu.

Z jazdy Petry Vlhovej boli namäkko aj exhibičné reportérky Eurosportu, bývalá chorvátska slalomárka Ana Jelušičová i slovinská superstar univerzálneho zjazdárstva, Slovinka Tina Mazeová.

Tá si po náročných sezónach dala rok voľno a ako redaktorka videla výkon slovenskej kométy takto: “Petra naozaj prekvapila, toto od nej nikto nečakal. Ale tieto mladé pretekárky na čele s Mikaelou Shiffrinovou nemajú ničím zaťaženú myseľ a idú akoby bez tlaku. Aj Petra to zobrala riadne od podlahy.”

V druhom kole sa Liptáčka postavila na štart celých pretekov ako posledná sa a opäť excelovala. V hornej časti síce niektoré oblúky “podržala” a stratila oproti Hansdotterovej polovicu náskoku, ale v trochu viac zatvorenom spáde do cieľa našla ideálny rytmus a vzhľadom na ostatné odstupy i všetky okolnosti v Aare triumfovala suverénne.

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost