PREZIDENT: Podľa Gašparoviča je jeden volebný obvod prežitkom
30.1.2011 11:13
akt. 05.02.2019 02:05

PREZIDENT: Podľa Gašparoviča je jeden volebný obvod prežitkom

Uložiť článok
Prezident SR Ivan Gašparovič sa domnieva, že jeden volebný obvod je už na Slovensku prežitkom. Prikláňal by sa k jeho zrušeniu. Uviedol to v rozhovore pre TASR v súvislosti s otvorenou diskusiou o novom volebnom kódexe.

Podľa jeho názoru treba uvažovať o tom, či by nebolo racionálnejšie rozdeliť Slovensko na štyri volebné obvody vrátane Bratislavy. "Myslím si, že aj regionálne usporiadanie by sa malo vrátiť k pôvodnému - tri kraje, plus bratislavský," povedal Gašparovič. Poznamenal, že takto veľké regióny pozná aj Európska únia.     

Domnieva sa, že ani ďalšie zmeny vo volebných zákonoch, ktoré koalícia avizuje, nezaškodia. "Možno vytvoria situáciu, ktorá prispeje k tomu, že voľby budú pokojnejšie, bez väčších špekulácií a bez možnosti zasahovať do nich iným spôsobom ako slobodným rozhodnutím občana," konštatoval prezident. Privítal by, keby nový volebný kódex bol konsenzom širokej diskusie politikov z oboch strán politického spektra.     

Volebný kódex by mal byť pripravený tak, aby ho Národná rada SR mohla schváliť najneskôr koncom roka 2011 alebo začiatkom roka 2012. Zatiaľ sa ukazuje, že neexistuje vôľa na zavedenie vyššieho počtu volebných obvodov.     

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) si nemyslí, že by sa dosiahla dohoda. Upozornil na to, že ak je príliš veľa volebných obvodov, pomerne veľa hlasov prepadáva pre druhé skrutínium, čím by sa posilnili centrály politických strán. Najsilnejšia opozičná strana Smer-SD sa nebráni diskusii o viacerých volebných obvodoch, ak to pomôže demokracii a čistote v politickom živote.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Ivan Gašparovič
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.