Podľa Ivana Gašparoviča súčasná koalícia len žne to, čo si sama zasiala
14.2.2011 07:28
akt. 05.02.2019 01:17

Podľa Ivana Gašparoviča súčasná koalícia len žne to, čo si sama zasiala

Uložiť článok
Súčasná politická scéna na Slovensku je podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča veľmi nervózna, čo vyplýva aj z toho, že samotná koalícia prežíva veľmi ťažké chvíle.

"Stratila ďalšieho poslanca (Igora Matoviča, pozn. TASR), a som trochu prekvapený. Aj keď pán poslanec Matovič má niekedy tak trochu naivné politické názory, ale v podstate o jeho politike a o ňom súčasná koalícia vedela ako sa stavia k problémom," skonštatoval v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Súhlasí teda s názorom, že súčasná koalícia len "žne to, čo si sama zasiala". Tým, že bol Matovič vylúčený z poslaneckého klubu SaS, spôsobila podľa Gašparoviča koalícia problémy len sama sebe a nie jemu. Potrebné je podľa jeho slov nájsť konsolidáciu najmä medzi opozíciou a koalíciou. Ak majú byť totiž prijímané dôležité reformy, vyžaduje si to zhodu medzi opozíciou a koalíciou aspoň "50:50".

Výsledky nezhôd si totiž podľa prezidenta vždy odnesie občan a štát. Gašparovič si myslí, že v súčasnom období by bola pre Slovensko dobrým riešením veľká koalícia. Zároveň však podotkol, že pochybuje či by to bolo za súčasných pomerov uskutočniteľné a reálne. "Často totiž medzi politikmi opozície a koalície už ani nejde o nejaký politický boj, ale o fyzickú nenávisť," skonštatoval. Prezidentovi sa nepáči, že niektoré zákony sú prijímané veľmi rýchlo. "Sú šité horúcou ihlou, bez možnej konzultácie, bez možnej väčšej rozpravy," podotkol prezident. Od politikov očakáva viac komunikácie a tiež väčšiu zhodu.

"Problémy sú v organizovaní života politických strán v parlamente a nešťastné rozhodovanie len na základe konkrétnych tvrdo obhajujúcich stanovísk jednotlivých členov koalície, kde niekedy nevedia sami nájsť konsenzus, kde koaličná rada sa stáva určujúcou vo všetkých oblastiach života," podotkol Gašparovič. Problém vidí prezident aj v otázke korupcie a klientelizmu. Súdnictvo je podľa jeho slov barometrom demokracie a je v postavení, kedy dlhuje najviac spoločnosti. "Ak nefunguje súdnictvo, tak nefunguje demokracia. A z tohto pohľadu si myslím, že na Slovensku sme toho veľmi veľa dlžní, ale nie prijímaním takých zákonov, aké v súčasnej dobe chce a realizuje ministerka spravodlivosti," dodal v tejto súvislosti. Na otázku, ako by hypoteticky vyriešil situáciu, keby sa súčasná vládna koalícia rozpadla, prezident uviedol, že je to naozaj hypotetické a dúfa, že k tomu nedôjde.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.