Podľa Matoviča bez tlaku ulice kauza Gorila nebude nikdy vyšetrená

Ak na Slovensku nevzrastie verejný "tlak ulice", tak kauza Gorila nikdy vyšetrená nebude. Myslí si to líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič, podľa ktorého rozruch okolo riešenia údajných spisov SIS bude zrejme trvať len do marcových volieb. "Po voľbách pomalinky sa to ututle a znova sa to zametie pod koberec," konštatoval počas diskusnej relácie TV Markíza Na telo.

29.01.2012 14:50
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (23)

Poslanec sa v piatok zúčastnil protestného pochodu Gorila v Bratislave. Hoci mu prikladá veľký význam, upozornil, že má obavy, aby v budúcnosti protest neprerástol do násilia, kedy by aktivisti útočili na príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Matovič, ktorý sa v televíznom štúdiu stretol s predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Radoslavom Procházkom, priznal, že spomedzi členov KDH dôveruje popri Procházkovi už len ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi a poslankyni Jane Žitňanskej. „To sú traja ľudia, ktorým sa nedá určite zazlievať, že by dnes robili niečo kvôli voľbám. Ale bohužiaľ najväčší problém KDH je v tom, že ten zvyšok tam dobrý nie je. Ja sa obávam, že ten zvyšok KDH nebude chcieť, aby bola vyšetrená Gorila,“ konštatoval Matovič, podľa ktorého by práve táto časť KDH mohla podporiť koalíciu so Smerom.

Procházka sa vyjadril k alternatíve koalície Smeru a KDH pomerne skepticky. Poukázal na to, že hnutie doteraz nikdy nebolo vo vláde s Robertom Ficom (Smer). Navyše proti takejto možnosti podľa neho hovoria aj najväčšie spory koalície a opozície počas tohto vládneho obdobia. Za také považuje napríklad rozdielny pohľad na výstavbu diaľnic či usporiadanie justície. Kľúčovými podmienkami pre povolebnú spoluprácu budú podľa Procházku aj záväzky na vytváranie nových pracovných miest, efektívne budovanie diaľnic a zabezpečenie rovnosti pred zákonom.

Procházka, ktorý v sobotu povedal, že sa po prečítaní informácií z materiálov Sasanka cítil byť podvedený, zároveň vyslovil obavy v súvislosti s rozkladom spravodajských služieb. „Sú indície, že viacerí pravdepodobne bývalí funkcionári spravodajských služieb, využili svoj prístup k štátnomocenským represívnym nástrojom na obchodovanie s informáciami a na veci, ktoré s výkonom verejnej služby nijako nesúvisia,“ poznamenal.

Údajná SMS komunikácia medzi Richardom Sulíkom (SaS) a podnikateľom Mariánom Kočnerom sa dotkla aj Matoviča. Sasanka totiž naznačuje, že Sulík mal záujem, aby sa voči Matovičovi, ktorý v roku 2010 bol na jeho kandidátke, začalo trestné stíhanie. „Iba pevne dúfam, že Richard Sulík by tak hlboko neklesol,“ uviedol.

23 debata chyba