Podľa Matoviča Gál kritizuje Obyčajných ľudí asi z pomsty
31.1.2011 07:28
akt. 05.02.2019 01:04

Podľa Matoviča Gál kritizuje Obyčajných ľudí asi z pomsty

Uložiť článok
Podpredseda strany Most - Híd Gábor Gál kritizuje rozhodnutie Obyčajných ľudí nepodporiť koaličnú predstavu o novele zákona o štátnom občianstve "asi z pomsty". V relácii televízie TA3 V Politike to povedal poslanec Igor Matovič (SaS/Obyčajní ľudia).

"Skôr si myslím, že z jeho strany je to o tom, že som mal výhrady a upozornil som Most na jednu veľmi zlú nomináciu, ktorú mali v trnavskej teplárenskej a že vraj to bola nominantka pána Gála, takže asi to je taká pomsta," odhadol Matovič. Gál mal podľa Matoviča k Obyčajným ľuďom výhrady viackrát, napríklad aj vtedy, keď kvôli snahe upozorniť na problémy s poslaneckou imunitou parkoval svoje auto na prechode pre chodcov. Podľa Gála si Matovič buduje svoju vlastnú stranu a keďže sa mu to nedarí na demokratických a ľudskoprávnych princípoch, tak sa ju snaží vybudovať na princípoch nacionalistických. Matovič dodal, že Obyčajní ľudia od začiatku upozorňovali, že úplné zrušenie "protizákona" k maďarskému zákonu o dvojakom občianstve nepodporia.

"Posledná kvapka bola návšteva maďarského prezidenta, ktorý si tu otvorene robil kampaň na dvojaké občianstvo," povedal Matovič, ktorý chce predložiť pozmeňujúci návrh, ktorým sa len rozšíri možnosť mať súčasne občianstvo cudzieho štátu, aj slovenské. Ak na predloženie tohto pozmeňujúceho návrhu nezíska potrebných pätnásť podpisov od koalície, osloví aj poslancov opozičných. Podľa Rafaja je sympatické, že má Matovič výhrady k vládnemu zákonu, aj pozmeňujúci návrh Obyčajných ľudí je však podľa neho ústupok. "Nevidíme dôvod na nijakú zmenu, lebo sme v práve. Je to ústupčivá politika, či už zo strany Smeru-SD, Obyčajných ľudí, alebo Dzurindu," povedal s dodatkom, že z 25 ľudí, ktorí stratili od schválenia "protizákona" slovenské občianstvo, ich 11 získalo nemecké občianstvo, takže sa nášho museli vzdať podľa nemeckých zákonov. Dodal, že maďarská strana pripravuje tzv. zákon o národnej spolupatričnosti, vytváranie registra zahraničných Maďarov, zmeny maďarskej ústavy a podobne.

"Mnohé štáty majú podobný princíp, ako zaviedla Slovenská republika, napríklad Česko, Nemecko, Dánsko, či Španielsko. Nie je to nič výnimočné," povedal Rafaj s tým, že v SNS si preštudujú návrh Obyčajných ľudí, aj Smeru-SD a pri rozhodovaní budú brať do úvahy aj princíp "menšieho zla", teda aby nebol schválený vládny návrh. Matovič zároveň naznačil, že dohodu o zotrvaní Obyčajných ľudí v poslaneckom klube SaS nepovažuje za definitívnu, keďže SaS v nej prisľúbilo aktualizáciu Programového vyhlásenia vlády, čo nie je možné. "Súčasťou klubu SaS ostaneme dovtedy, kým bude spolupráca konštruktívna. Ak by sme aj vystúpili, naďalej budeme podporovať vládnu koalíciu," povedal Matovič, podľa ktorého vystúpenie z klubu SaS "nie je otázka dnešných dní, ani týždňov, ani mesiacov". V prípade, že bude parlament hlasovať za zrušenie imunity pre nezávislého poslanca Andreja Ďurkovského, Matovič zbavenie imunity podporí, Rafaj sa zachová podľa toho, ako situáciu vyhodnotí poslanecký klub SNS.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.