Pohár trpezlivosti na Slovensku už podľa Fica pretiekol

Ak bude akýkoľvek štát v Európe žiadať ďalšie úľavy nad rámec toho, čo mu už bolo poskytnuté, napríklad časové alebo finančné, Slovensko s tým bude mať vážny problém. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to uviedol premiér Robert Fico (Smer).

22.09.2012 14:08
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (327)

„Aj náš pohár trpezlivosti už skončil,“ podotkol Fico. Pri akýchkoľvek ďalších žiadostiach krajín Európy tak budeme podľa premiéra klásť prísne podmienky. „Alebo možno dôjdeme až k negatívnemu stanovisku,“ dodal. Štáty EÚ sa už totiž podľa jeho slov poučili zo situácie v Grécku. „Situácia okolo Grécka sa už nemôže opakovať,“ konštatoval Fico.

Pravdepodobnosť rozpadu eurozóny vidí v pomere 50 ku 50. Nemyslí tým však úplný rozpad, ale napríklad odchod niektorých krajín. Európa je na tom podľa Fica zle, čaká recesiu. „My sa zatiaľ držíme,“ podotkol premiér na adresu Slovenska. Opäť však zdôraznil potrebu konsolidačných opatrení v štáte, ktoré vláda pripravila.

Snaha pomôcť učiteľom je limitovaná medzinárodnými záväzkami

Snaha vlády zvýšiť platy učiteľov je limitovaná medzinárodnými záväzkami znížiť deficit verejných financií, tvrdil premiér. Zamestnanci školstva 13. septembra štrajkom žiadali zvýšenie tarifných platov v budúcom roku o 10 percent a navýšenie prostriedkov v školstve. Premiér v relácii principiálne odmietol zdražovanie diaľničných známok, nepáči sa mu ani nápad zvýšiť koncesionárske poplatky.

Naša snaha pomôcť učiteľom je limitovaná a my si musíme povedať, kam môžeme a kam nemôžeme ísť. Ale pre všetkých na Slovensku platí, že buď teraz nájdeme nejaké spoločné riešenie v sociálnom dialógu a prežijeme, alebo bude jeden alebo dvaja malí víťazi a bude 5,5 milióna porazených, lebo Slovensko nedobre skončí v európskom priestore, vyhlásil Fico s tým, že vláda o požiadavkách učiteľov rokuje. Dodal však, že radšej stratí on osobne, ako aj strana Smer podporu verejnosti, ako by mal urobiť lacné politické gestá a v roku 2013 a 2014 by Slovensko bolo vyradené z hry. Jasné ešte nie je ani to, na čo pôjdu prostriedky z rezervy na priority v štátnom rozpočte.

Premiér odmietol porovnávanie výdavkov na investičné stimuly pre veľké firmy s platmi učiteľov. Ak nebudeme podporovať firmy na Slovensku, ktoré buď udržujú pracovné miesta, alebo ich vytvárajú, tieto firmy budú prepúšťať, doplnil s tým, že v iných európskych krajinách dochádza k masívnemu prepúšťaniu. V iných krajinách sa dejú brutálnejšie veci, zdôraznil Fico v diskusii.

V otázke platov zdravotníkov musí vláda podľa premiéra rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý pozastavil účinnosť zákona o mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Spomenul tiež, že odvody na poistencov štátu by sa mali postupne zvyšovať desatinku po desatinke.

Fico v diskusii vyhlásil, že principiálne nesúhlasí so zdražovaním diaľničných známok a problém má podľa vlastných slov aj so zvyšovaním koncesionárskych poplatkov. O zvýšení koncesionárskych poplatkov hovoril nedávno na mediálnom parlamentnom výbore generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. To, že treba do budúcnosti zvýšiť tieto poplatky, povedal aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer).

Zmeny predseda vlády pripustil aj v zákone o verejnom obstarávaní z dielne ministerstva vnútra. Návrh tzv. strategických zákaziek – štátnych nákupov nad 10 miliónov eur bez tradičnej súťaže – kritizovali aj ministri Smeru. Ja predpokladám, že tam budú nejaké úpravy paragrafov, ktoré sa týkajú strategickej zákazky, ale to nechávam na podpredsedovi vlády (Robertovi Kaliňákovi, pozn. TASR), povedal Fico.

327 debata chyba