Posledný feministický večer v SND s Annou Javorkovou
8.12.2015 07:05

Posledný feministický večer v SND s Annou Javorkovou

Uložiť článok
„Keď vzdelávate muža, vzdelávate muža. Ak vzdelávate ženu, vzdelávate celú generáciu.“ (Brigham Young)
2fotky v galérii Anna Javorková Zdroj: M. Črep

Počas roku 2015 mali diváci Slovenského národného divadla neopakovateľnú možnosť zúčastniť sa na večeroch venovaných feministickým autorkám, ktoré výrazne ovplyvnili smerovanie svetovej literatúry.

Diskusia na tému diel poprednej modernistky Virginie Woolfovej, spomínanie na dievčenské romány predstaviteľky slovenského realizmu Terézie Vansovej či zamyslenie sa nad túžbou po emancipácii z pera Hany Gregorovej. Tento úspešný projekt sa však v decembri tohto roka končí.

Tradíciu uzavrie večer venovaný maďarskej autorke Piroske Szenesovej , reprezentujúcej skupinu slovenských spisovateliek píšucich po maďarsky. Spisovateľka, ktorá bola za svoj román S hviezdou na čele (1936) vyhlásená za vlastizradkyňu, sa vo svojich dielach zameriavala na naozaj dôrazné vytvorenie a následné zobrazenie ženských subjektov. Podľa názoru mnohých kritikov bola Szenes obrovským spisovateľským talentom, sebavedomou a svojráznou umelkyňou, ktorá sa vo svojich dielach odvážila byť skutočne úprimnou.

V spoločnosti literárnych vedkýň Liliany Bolemantovej a Zsófie Bárcziovej  sa hostia Modrého salóna oboznámia nielen s problémami obdobia 40-tych rokov ktoré nadŕžalo mužským autorom, ale aj so spoločnými znakmi tvorby Pirosky Szenes a Viriginie Woolfovej.

Úryvky zo spomínaných diel tentoraz prednesie členka Činohry SND Anna Javorková .

... s feministickým aspektom. Druhé pohlavie menšinovej literatúry

Prijmite pozvanie na posledný večer s feministickým aspektom, ktorý sa uskutoční už v utorok 8. decembra 2015 o 19.30 v Modrom salóne  Slovenského národného divadla.

Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk  alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail: rezervacie@snd.sk.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Anna Javorková
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.