Prečo ŠtB sledovala Gašparoviča? Pozrite si tajné spisy exprezidentov
25.3.2015 06:00
akt. 05.02.2019 01:43

Prečo ŠtB sledovala Gašparoviča? Pozrite si tajné spisy exprezidentov

Uložiť článok
ŠtB sa pred rokom 1989 zaujímala o troch zo štyroch neskorších slovenských prezidentov. Zachovala sa časť spisov na dvoch z nich - Michala Kováča a Ivana Gašparoviča. Tajná polícia ich preverovala pre ich postoje v roku 1968.

Andrej Kiska je zatiaľ jediným spomedzi doterajších štyroch prezidentov, ktorého meno nie je nijakým spôsobom spojené s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Rudolfa Schustera komunistická tajná polícia evidovala ako dôverníka, Ivana Gašparoviča ako preverovanú osobu a Michala Kováča aj ako nepriateľa režimu.

O minulosti Rudolfa Schustera sa už zo spisov ŠtB, ktoré archivuje Ústav pamäti národa (ÚPN), nedozvieme nič. Eštebáci jeho spis zničili v roku 1975. Divoké skartácie dokumentov ŠtB v decembri 1989 neprežila ani podstatná časť spisov Ivana Gašparoviča a Michala Kováča.

Z toho, čo z nich zostalo, sa však dá zistiť, prečo boli obaja v hľadáčiku tajnej polície a čím boli pre ŠtB zaujímaví. ÚPN na našu žiadosť spisy bývalých prezidentov sprístupnil.

Kováčovi sa nepáčila politika KSČ, ovplyvňoval kolegov

Tak ako tisíce obyvateľov Československa aj Michal Kováč bol v roku 1968 prívržencom reformného hnutia. Budúci prvý slovenský prezident však udalosti sledoval len z diaľky, keďže v tom čase pracoval v Živnostenskej banke v Londýne. Pražská jar skončila a Kováča v roku 1970 vylúčili z KSČ. O sedem rokov neskôr ŠtB na Kováča založila spis s krycím menom Bankár.

„V priebehu previerky Ing. Kováča Michala bolo zistené, že menovaný od svojho vylúčenia z KSČ vyhľadáva styky s osobami pravicovo-oportunisticky orientovanými, pri týchto stretnutiach negatívne hodnotí našu politickú a ekonomickú situáciu, má výhrady proti súčasnej politike KSČ, a vzhľadom k tomu, že na pracovisku je uznávanou osobou, darí sa mu ovplyvňovať svojimi negatívnymi názormi ďalších spolupracovníkov, ktorí boli z KSČ vylúčení,“ zaznamenala si ŠtB v roku 1977.

Tajnej polícii prekážalo aj to, že Kováč obdivoval politika a ekonóma Eugena Löbla. Po okupácii Československa však Löbl emigroval do USA, kde sa stal podpredsedom Svetového kongresu Slovákov.

Z nepriateľa režimu odporca Charty?

Už o rok neskôr písala ŠtB o Kováčovi inak. Opisovala ho ako seriózneho človeka, ktorý „si je veľmi dobre vedomý, že akákoľvek činnosť z pozície pravicového oportunizmu je nereálna a skomplikovala by jeho súčasné postavenie.“ Kováč sa podľa spisu v plnom rozsahu dištancoval od Charty, odmietol ju a odsúdil.

„Sám potvrdil, že takáto činnosť len slúži západu na propagandu proti ČSSR.“ Vraj v plnej miere odsúdil aj konanie Löbla, s ktorým už po jeho emigrácii neudržiaval žiadny kontakt.

Ako si vysvetliť tento zásadný obrat? Z Kováčovho spisu vyplýva, že exprezident zažil niekoľko tzv. preventívno-výchovných opatrení (v spise skratka PVO). "PVO znamenalo veľmi rôznorodú zmes šikany a vyhrážania voči osobe, ktorú vykonávali skoro otvorene. Zobrali pas, zobrali vodičák, predvolali na vysvetlenie (ktoré sa nakoniec nekonalo), predvolali na výsluch," hovorí Ján Maco z ÚPN.

„Vychovávaná“ osoba mala podľa Maca vedieť, kto to robí a na „pohovore“ jej malo byť vysvetlené, že ak vykoná alebo nevykoná to alebo ono, tak PVO ako úspešné bude ukončené. "A ak nie, potom bude pokračovať. Podľa vyjadrenia 'preverených eštebákov' (na začiatku 90. rokov) to bola obľúbená zábava príslušníkov."

Skúmali Gašparovičovo spravodajské využitie

Aj Ivan Gašparovič bol členom KSČ a aj jeho zo strany po roku 1968 vylúčili. Na Gašparoviča si eštebáci chceli posvietiť práve pre jeho názory počas reformného obdobia.

„Cieľom previerky Gašparoviča Ivana je prehĺbiť a konkretizovať poznatky o jeho činnosti v rokoch 1968/69, kedy sa ako pracovník Mestskej prokuratúry angažoval za tzv. obrodný proces v rámci Feješovej skupiny,“ napísala tajná polícia v roku 1985. Gašparovičovi dali krycie meno Skupina.

ŠtB sa rozhodla skúmať jeho názory, postoje a styky a tým „zistiť jeho možné spravodajské využitie do problematiky pravice v oblasti štátnej správy a justície.“ O rok neskôr skonštatovali, že vzhľadom na to, že „možnosti menovaného v tejto oblasti sú značne obmedzené, nie je možné jeho spravodajské využitie.“

Pár dní po revolúcii začali spisy ničiť

Viac toho v spisoch exprezidentov bádateľ nenájde. Napríklad dokumenty týkajúce sa Ivana Gašparoviča boli skoro všetky zničené 6. decembra 1989, teda pár dní po revolúcii.

„Spisy sa začali systematicky skartovať na základe rozkazu šéfa ŠtB generála Alojza Lorenca 1. decembra 1989. Táto vlna skartácií bola následne oficiálne zastavená opäť rozkazom generála Lorenca 8. decembra 1989,“ vysvetľuje hovorca ÚPN Tibor Ujlacký. ŠtB ničila najmä tzv. živé spisy, ktoré mali v príručných trezoroch a pracovali s nimi. Likvidovali však aj archívy.

„ŠtB sa zamerala na skartáciu spisov obsahujúcich materiály a informácie, ktoré by mohli v budúcnosti kompromitovať komunistický režim a jeho aktivity spred novembra 1989. Samozrejme išlo aj o konkrétnych ľudí, hlavne disidentov, či niektorých agentov,“ dodal Ujlacký. Osoby, ktorých spisy ničili, o tom nemuseli vedieť vôbec. Niektorí na tom podľa Ujlackého naopak mohli mať záujem.

Sú spisy ŠtB pravdivé?

Dá sa veriť všetkému, čo eštebáci zaznamenávali o ľuďoch, ktorých sledovali? Ján Maco z ÚPN hovorí, že záujem, hodnotiace kritériá, používaná terminológia a vyjadrovacie schopnosti eštebákov boli pomerne jednoliate a významne sa líšili od väčšiny obyvateľstva.

„Preto to, čo eštebák považoval za pravdivý, úplný a neskreslený obraz, sa podľa kritérií iných významne líšilo od skutočnosti. Obsah všetkých eštebáckych dokumentov bol podľa kritérií eštebákov pravdivý, iba občas sa vyskytli nedostatky, ktoré vyplynuli z ľudskej omylnosti.“

Eštebáci mali podľa Maca aj svoje vlastné záujmy, preto bolo prijateľné občas účelovo klamať. „Ale prítomnosť nekontrolovateľného 'podfukára' v radoch ŠtB bola neželaná,“ ukončil Maco. 

Spis Ivana Gašparoviča

15fotiek v galérii
15fotiek v galérii
15fotiek v galérii
15fotiek v galérii
15fotiek v galérii
15fotiek v galérii

Spis Michala Kováča

15fotiek v galérii
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.