Predseda vlády SR Robert Fico prijal predstaviteľov ECAV na Slovensku
2.2.2014 11:25
akt. 05.02.2019 01:30

Predseda vlády SR Robert Fico prijal predstaviteľov ECAV na Slovensku

Uložiť článok
Predseda vlády SR Robert Fico prijal v týchto dňoch na Úrade vlády SR vrcholných predstaviteľov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku - generálneho biskupa Miloša Klátika a generálneho dozorcu Imricha Lukáča.

Cieľom tejto dlho pripravovanej návštevy (uskutočnila sa 30. januára) bolo informovať premiéra o najdôležitejších podujatiach ECAV na Slovensku, ktoré sa v súčasnosti pripravujú a majú celospoločenský význam. K takýmto udalostiam určite patrí výročie reformácie. Nielen Evanjelická cirkev na Slovensku, ale protestantské cirkvi na celom svete žijú v prípravách na dôstojné oslavy okrúhleho výročia Lutherovej reformácie, ktorá pred 500 rokmi (31. októbra 1517) výrazne zasiahla do vývoja európskej a dnes celosvetovej civilizácie, informovalo tlačové oddelenie Generálneho biskupského úradu (GBÚ) ECAV na Slovensku.

Pre ECAV na Slovensku, ale i pre celú krajinu budú významné aj dve výročia spojené s generáciou štúrovcov. Na budúci rok si pripomenieme 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra a o dva roky neskôr 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Pre evanjelikov je pamätný aj tento rok, keď si pripomíname 400. výročie Spišskopodhradskej synody, ktorou sa zavŕšilo osamostatňovanie evanjelickej cirkvi na území dnešného Slovenska. Predstavitelia ECAV pozvali premiéra na chystané oslavy tohto výročia, ktoré sa budú konať koncom júna v rámci IV. evanjelických cirkevných dní v Spišskej Novej Vsi.

Členovia Predsedníctva ECAV počas stretnutia upozornili premiéra na problém nerovnoprávneho postavenia cirkví pri financovaní ich diakonických (charitatívnych) zariadení, ako aj pri financovaní cirkevného školstva. Požiadali ho i o pomoc pri riešení pozastaveného projektu Východného dištriktu ECAV - rekonštrukcii objektu školy pre hluchoslepé deti v Červenici. Opätovne nastolili tiež otázku spoločenského ohodnotenia duchovných, ktorých príjmy hlboko zaostávajú za inými vysokoškolskými profesiami. Predseda vlády SR sa dohodol s Predsedníctvom ECAV na spolupráci pri riešení konkrétnych projektov, uviedlo tlačové oddelenie GBÚ ECAV na Slovensku.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Robert Fico, SMER-SD
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.