Premiér Fico opäť neprišiel vysvetliť, čo vážne sa deje na Generálnej prokuratúre

Poslanci Výboru pre obranu a bezpečnosť sa ani na druhý pokus nedozvedeli, pre aké závažné skutočnosti na Generálnej prokuratúre prijala vláda novelu o Ústavnom súde v zrýchlenom režime.

23.05.2013 09:19
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (8)

Aj druhé mimoriadne rokovanie výboru, ktorého jediným bodom bola správa o aktuálnom stave na Generálnej prokuratúre, sa totiž pre neuznášaniaschop­nosť skončilo skôr, ako sa začalo. Dôvodom bola neprítomnosť väčšiny poslancov, neprišiel ani premiér Robert Fico (Smer), ktorý mal správu predniesť.

Na zasadnutí nebol ani jeden zo siedmich členov výboru za vládny Smer, chýbal aj opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS). Aj keby opozícia bola kompletná, rokovať by sa nemohlo. Podpredseda výboru Alojz Hlina (nezaradený) oznámil, že Fico sa ospravedlnil pre účasť na plánovanej zahraničnej ceste. „Zdá sa, že istý progres nastal, ospravedlnenie minule nedošlo, teraz áno,“ povedal.

Richardovi Vašečkovi (OĽaNO) sa nepáči, že predseda výboru Jaroslav Baška (Smer) zvolal rokovanie na čas, keď nemohol prísť on ani premiér. Keďže to urobil druhýkrát za sebou, navrhne v pléne jeho odvolanie z postu predsedu výboru. Urobí tak napriek tomu, že vie, že Smer svojho poslanca podrží. „Mrzí ma, ako zaobchádza so svojimi kompetenciami. Opäť aj s poslancami Smeru odignoroval rokovanie, ktoré zvolal on,“ vysvetlil. Novinárom zároveň Vašečka povedal, že rokovanie výboru viac iniciovať nebude. „Budem žiadať premiéra o stretnutie, odošlem mu list. Chcem vedieť, aké sú tajomstvá na GP, ktoré ho viedli k tomu, že porušil svoje slovo a dal návrh, aby zákon o Ústavnom súde išiel do skráteného konania,“ avizoval.

Člen výboru Daniel Lipšic (nezaradený) je presvedčený, že stav na Generálnej prokuratúre je vážny a treba o ňom hovoriť. „Mimoriadne výbory sa vždy zvolávali po dohode s premiérom či príslušným ministrom na čas, kedy mohli prísť. To, že poslanci Smeru povedali, že prídu a potom neprišli, znamená, že nerozlišujú, kedy klamú. Je to prejav veľkej zbabelosti,“ vyhlásil. Lipšic neberie ani argument Smeru, že Fico opozíciu na rokovanie o riešení situácie s generálnym prokurátorom pozýval, avšak tá neprišla. „On až po pozvaní na tlačovke oznámil, že situácia na Generálnej prokuratúre je vážna,“ upozornil.

Vašečka sa na začiatku prebiehajúcej 19. schôdze NRSR pokúsil presadiť uznesenie, na základe ktorého by premiér musel prísť do pléna vysvetľovať, čo sa vlastne deje na Generálnej prokuratúre. Jeho návrh však nezískal dostatok hlasov.

8 debata chyba