Prezident dal lekárom ultimátum
23.11.2011 16:55
akt. 05.02.2019 01:54

Prezident dal lekárom ultimátum

Uložiť článok
Prezident SR Ivan Gašparovič dal vláde a Lekárskemu odborovému zväzu (LOZ) ultimátum. Buď do soboty 26. novembra príde k dohode, alebo musí kabinet vyhlásiť núdzový stav.

"Znamená to, že sa vyhlási na nevyhnutný čas najdlhšie do 90 dní s tým, že sa uloží pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii. Lekári tak podľa neho budú musieť nastúpiť do zamestnania a stratia akúkoľvek výhodu, akú prezentovali vo svojom memorande. Vyzval preto všetkých, aby zvážili túto situáciu.     

Súčasný stav označil za vážny, kedy kabinet nie je schopný podľa ústavy zabezpečiť starostlivosť o život a zdravie občanov, a lekári sa postavili do pozície, že nie sú ochotní postarať sa o zdravie občanov, ak sa nesplnia ich požiadavky. Prezident je presvedčený o potrebe systémových opatrení na zmenu fungovania poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku.     

Na dnešnom stretnutí sa dohodlo, že zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti bude legislatívne garantované. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) pripraví návrh novely, ktorý pôjde na schválenie vláde a následne do Národnej rady (NR) SR. "Konečné rozhodnutie je na poslancoch," dodal. V prípade zvýšenia platov lekárov nemocníc o 300 eur tak, ako to ministerstvo navrhovalo v predloženom memorande, avizoval, že bude akceptovať aj inú formu legislatívneho zakotvenia. "Ale nemôžem garantovať niečo, čo je za rok 2012. Nemôžem garantovať niečo, čo by padlo na budúcu vládu, pretože by išlo o populizmus," zdôraznil Uhliarik. Vyjadril tiež ochotu rokovať o ďalších bodoch požiadaviek odborárov, teda o dodržiavaní Zákonníka práce a financovaní zdravotného systému spôsobom platby za diagnózu.     

Pre prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka je dôležitý fakt, že budúcoročné navýšenie platov lekárov vo všetkých typoch nemocníc bude finančne kryté. "Tieto prostriedky natečú do nemocníc cez zdravotné poisťovne," konštatoval.     

Šéf LOZ Marian Kollár pripomenul, že občania, ako aj lekári sú už vyše 20 rokov rukojemníkmi súčasného zdravotného systému. "Sme vydieraní jeho permanentným nedofinancovaním, nízkym ohodnotením lekárov a strašením Hippokratovou prísahou," poznamenal. Nevylúčil, že definitívna dohoda padne ešte dnes počas spoločného rokovania s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS).     

Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Milan Dragula vyjadril podporu aktivitám LOZ, avšak rovnako je za dohodu medzi ministerstvom a odborármi. "Komora navrhuje systémové opatrenia na riešenie situácie v zdravotníctve. Teraz riešime problém zamestnancov nemocníc, o chvíľu budeme musieť riešiť problém ambulantného sektora, lebo tam je tiež nedostatok zdrojov. To sú ale systémové kroky," upozornil. V prípade, že príde k dohode, tak vyzve lekárov na stiahnutie ich výpovedí.

Študenti medicíny podporujú požiadavky lekárov

Slovenská asociácia študentov medicíny spolu s členskými organizáciami vyjadruje jednoznačnú podporu lekárskym odborom a ich požiadavkám na systémové zmeny v zdravotníctve. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré podpísala prezidentka asociácie Kornélia Chochoľaková.     

"Súčasná katastrofálna situácia v slovenskom zdravotníctve priamo dopadá na kvalitu štúdia či počet budúcich slovenských lekárov. Stav nemocníc, ich zastarané vybavenie či prepracovanosť lekárov neumožňuje adekvátnu úroveň vzdelávania porovnateľnú so zahraničím. Študenti medicíny strácajú motiváciu voči svojmu povolaniu často už počas svojho štúdia, čoho následkom je odliv až tretiny absolventov," konštatovala. Podľa nej zodpovedné inštitúcie zdravotníkom stále neponúkli adekvátne riešenia.     

Podporné stanovisko k požiadavkám lekárskych odborov dnes prezentoval aj Spolok medikov mesta Košice. "Aj my sme dennodenne konfrontovaní s problémami, ktoré sa v slovenských nemocniciach dlhú dobu neriešili, a preto máme záujem o zlepšenie podmienok, v ktorých sa pohybujeme," vysvetlil postoj spolku jeho predseda Tamás Ötvös.     

K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Výpovede lekárov
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.