Prezident Gašparovič podpísal novelu o Ústavnom súde

O sťažnosti zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša na Ústavnom súde (ÚS) SR aj návrhu na predbežné opatrenie, ktorým chce zabrániť novej voľbe kandidáta na šéfa prokuratúry, bude rozhodovať pôvodne prvý vyžrebovaný senát v zložení Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová.

20.05.2013 10:41 , aktualizované: 13:08
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata (110)

A to aj napriek tomu, že Brňák a Ľalík boli pôvodne na základe Čentéšovej námietky ústavným súdom z rozhodovania vylúčení. Umožňuje to tzv. doktrína nevyhnutnosti zakotvená v novele zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. Parlament zákon schválil 30. apríla v skrátenom legislatívnom konaní.

Zákonom sa má podľa Smeru vyriešiť patová situácia na ústavnom súde, ktorá vznikla v dôsledku vyhlásenia účastníkov konania prezidenta Gašparoviča a Čentéša, ktorými odmietajú sudcov ústavného súdu pre predpojatosť. Ústavná sudkyňa Marianna Mochnáčová ostala jediná, voči ktorej ani prezident, ani Čentéš nevzniesli námietku.

„Výsledkom je faktický stav, keď nie je možné zabezpečiť konanie a rozhodovanie ústavného súdu v rozsahu jemu Ústavou Slovenskej republiky zverených právomocí, keďže takmer všetci jeho sudcovia sú vylúčení, resp. ich predpojatosť je namietaná účastníkmi konania. Toto vedie k stavu, keď podľa platnej právnej úpravy nie je možné rozhodnúť nielen vo veci samej, ale ani len o týchto námietkach účastníkov konania,“ uvádza sa v schválenom vládnom materiáli.

Podľa novelizácie zákona by sa mala uplatňovať doktrína nevyhnutnosti vyplývajúca z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Doktrína umožňuje pojednávať a rozhodovať vo veci sudcovi, ktorý by bol inak vylúčený, lebo ak by sa tak nestalo, viedlo by to k nespravodlivosti, respektíve odopretiu spravodlivosti. Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková sama navrhovala uplatňovať doktrínu nevyhnutnosti. „Na konania začaté predo dňom účinnosti tohto zákona sa použije tento zákon,“ uvádza sa v novele. Právna norma nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Opozícia zákon napadne v najbližších hodinách

Predstavitelia Ľudovej platformy sa chystajú v najbližších hodinách na Ústavnom súde napadnúť zákon o organizácii ÚS, ktorý už podpísal prezident Ivan Gašparovič. Novelu schválil vládny Smer v skrátenom režime s tým, že má riešiť patovú situáciu na ÚS.

„Jedinou možnou odpoveďou opozície na podpis prezidenta pod zákon o Organizácii Ústavného súdu SR je podanie na ústavný súd, ktorého súčasťou je aj návrh na predbežné opatrenie na pozastavenie účinnosti tohto zákona,“ reagovala predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská. Návrh, ktorý podpísalo 44 opozičných poslancov zo všetkých klubov, bude podľa nej v najbližších hodinách doručený na Ústavný súd SR.

Schválenie a podpísanie zákona považuje Žitňanská za pošliapanie profesionálnej cti a ústavnej zodpovednosti sudcov, ktorí nepochybne chceli a vedeli vo veci rozhodnúť, aj keď boli na väčšinu sudcov vznesené námietky zaujatosti. „Dnes sa proti svojej vôli stávajú účastníkmi politickej hry premiéra Fica, prezidenta Gašparoviča a predsedníčky (ÚS SR, pozn.) Macejkovej a musia rozhodovať v ústavne nekonformnej situácii,“ dodala.

Podpísanie zákona zo strany prezidenta neprekvapilo podpredsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana. „Už dlhodobo tvrdíme, že pán prezident aj pani predsedníčka Ústavného súdu konajú v súčinnosti s predsedom vlády a predsedom Smeru Robertom Ficom. Žiaľ, takéto niečo sa dalo očakávať,“ povedal. Spolu s kolegami z Ľudovej platformy musia podľa neho vyčerpať všetky možnosti, ktoré v tejto kauze umožňuje Ústava. Predseda poslaneckého klubu Most László Solymos vyhlásil, že podpísaním zákona hlava štátu pokračuje „v tej línii, ktorú doteraz v tejto kauze robila“.

Čentéš sa obráti na Štrasburg, ak nebude rešpektované jeho právo

Zvolený kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš zváži možnosť obrátiť sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ak nebude rešpektované jeho právo na spravodlivé súdne konanie a právo na nestranného a zákonného sudcu.

„Verím, že ústavný súd pristúpi k uplatňovaniu tohto zákona tak, ako to predpokladá článok 152 odsek 4 Ústavy SR, to znamená rešpektovaním práva na spravodlivé súdne konanie a na nestranného a zákonného sudcu,“ zareagoval Čentéš na rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča podpísať novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Tieto slová uviedol aj v liste, ktorý minulý týždeň napísal na Ústavný súd SR. Ďalšie kroky Čentéš zváži, ak nebude toto jeho práve rešpektované.

110 debata chyba