sk  |  en
Štvrtok | 25.04.2024, 22:42 | meniny: Marek; zajtra: Jaroslava
  • | Svetový deň boja proti malárii

    Svetový deň boja proti malárii - Svetový deň malárie alebo Africký deň malárie sa každoročne pripomína od roku 2001 a je podporovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Malária patrí medzi najzávažnejšie infekčné ochorenia, ktorého prenášačom je komár a vyskytuje sa najmä v tropických a subtropických oblastiach. Ročne je infikovaných približne 500 miliónov ľudí, pričom cez milión ľudí tejto zákernej chorobe podľahne. Tento deň je príležitosťou, aby sa organizácie angažovali v boji proti tejto chorobe s cieľom zabezpečenia účinnej kontroly malárie po celom svete.

  • | Svetový deň tučniakov

    Svetový deň tučniakov je venovaný vodným, nelietavým vtákom, ktorí žijú prevažne na južnej pologuli najmä v Antarktíde. Tento deň sa zhoduje so začiatkom každoročnej severnej migrácie tučniakov a je príležitosťou dozvedieť sa niečo viac o týchto nelietavých vtákoch, ale výborných plavcoch.

Prezident Kiska navrhuje opraviť zmenu v spotrebiteľských úveroch

14.12.2015 | Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska podľa čl. 102 ods. 1 písm. o) Ústavy Slovenskej republiky vrátil Národnej rade Slovenskej republiky zákon z 9. decembra 2015, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Poslancom parlamentu navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní schválili návrh so zmenami.

Schválený zákon bol v procese prerokovania v Národnej rade SR prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu poslancov doplnený o ustanovenia, ktoré nepriamo novelizujú zákon o spotrebiteľských úveroch. Podľa autorov návrhu bola zámerom schválenej zmeny snaha zlepšiť nástroje smerujúce k posilneniu právnej ochrany spotrebiteľa. Najmä v súvislosti s praxou obchádzania platného a účinného zákona v oblasti poskytovania a splácania pôžičiek v hotovosti.

Spotrebiteľský úver by po novom bolo možné poskytnúť len bezhotovostným prevodom finančných prostriedkov na platobný účet spotrebiteľa, poštovým poukazom, ktorého adresátom je spotrebiteľ, alebo platobným prostriedkom vydaným na meno spotrebiteľa.

Takto schválené znenie zákona môže podľa prezidenta Andreja Kisku spôsobovať problémy v právnej interpretácii a aplikácii zákona v praxi. „Môže to viesť k nejasnostiam, či a za akých okolností bude možné ponúkať splátkový predaj alebo kúpu vecí formou lízingu, čo nepochybne nebolo úmyslom predkladateľov schváleného pozmeňujúceho návrhu,“ zdôraznil.

Hlava štátu preto navrhuje pri opätovnom prerokovaní schváliť zákon s legislatívno-technickým spresnením textu, ktoré by problémy s výkladom zákona odstránilo.

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost