sk  |  en
Piatok | 29.03.2024, 07:18 | meniny: Miroslav; zajtra: Vieroslava

Prezident SR vymenoval sudcov Ústavného súdu SR

16.02.2007 | Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič vymenoval v zmysle výkonu ústavnej funkcie prezidenta SR podľa čl. 102 ods. 1 písm. s/, čl. 134 ods. 2 a čl. 135 Ústavy Slovenskej republiky sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Na slávnostnom akte bol prítomný premiér Robert Fico, podpredseda NR SR Miroslav Číž, predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady SR Milan Karabín, generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka, predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Mojmír Mamojka.

Z rúk prezidenta Ivana Gašparoviča si po zložení ústavou predpísaného sľubu prevzali vymenovacie dekréty nasledovní sudcovia ústavného súdu:
Peter Brňák, Ľudmila Gajdošíková, Sergej Kohut, Milan Ľalík, Ivetta Macejková,
Lajos Mészáros, Marianna Mochnáčová, Ladislav Orosz a Rudolf Tkáčik.
Prezident SR zároveň vymenoval Ivettu Macejkovú za predsedníčku Ústavného súdu SR a Milana Ľalíka za podpredsedu Ústavného súdu SR.

V príhovore k novovymenovaným sudcom prezident SR zdôraznil, že „Slovenská republika práve svojou ústavou, garantujúcou prirodzenoprávnu podstatu človeka s právom na slobodu myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery, s hospodárskymi, sociálnymi a kultúrnymi právami utvára priestor pre fyzický , ale aj duchovný rozvoj každého, každého, kto žije na jej území.“ Podčiarkol nevyhnutnosť dodržiavania je princípov aj štátnymi orgánmi a predovšetkým súdmi.

Za kľúčovú otázku pre Slovenskú republiku označil okrem ekonomickej a sociálnej stability, aj stabilné právne prostredie a zdôraznil potrebu hľadania vhodnej miery právnej stability, vyváženého a prehľadného právneho poriadku, zlučiteľného s právom Európskej únie. “S tým súvisí aj uplatňovanie princípov právneho štátu, predovšetkým právnej istoty a ochrany nadobudnutých práv. Vymožiteľnosť práva musí byť súčasťou uplatnenia a najmä rešpektovania práva. Kvalitný legislatívny proces a jeho výsledky sú nielen základom upevňovania princípov demokracie v Slovenskej republike, ale aj súčasťou fungovania demokracie v rámci Európskej únie, čo, myslím si, nás jednoznačne zaväzuje venovať v súčasnosti viac času a priestoru pre vypracovanie zákonov, tak, aby boli v súlade s ústavou a s medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná a ktoré nás spájajú s demokratickým svetom,“ uviedol prezident Slovenskej republiky.

zdroj: prezident.sk

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost