sk  |  en
Štvrtok | 18.04.2024, 21:53 | meniny: Valér; zajtra: Jela
  • | Európsky deň za práva pacientov

    Európsky deň za práva pacientov bol vyhlásený na podnet Európskeho parlamentu a Európskeho hospodárskeho sociálneho výboru (EESC). Jeho cieľom je upozorniť na práva a povinnosti pacienta. Ide o príležitosť informovať, diskutovať a prijať záväzky na zlepšenie práv pacientov v Európe. Ľudia by sa mali viac zaujímať o svoj zdravotný stav, viac komunikovať a dožadovať sa svojich práv.

  • | Medzinárodný deň pamiatok a historických sídiel

    Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla ICOMOS podnet na sympóziu v 1982, UNESCO vyhlásený v 1983, oslavuje sa od 1984

  • | Medzinárodný deň žonglovania

    Medzinárodný deň žonglovania oslavuje zručnosti talentovaných ľudí, ktorí dokážu žonglovať s viacerými loptami, nožmi, palicami, krúžkami a inými objektmi vo vzduchu bez dotyku zeme. Žonglovanie je forma zábavy a tento deň je určený na jej šírenie a na stretnutia cirkusantov po celom svete.

  • | Svetový deň kultúrneho dedičstva

    Svetový deň kultúrneho dedičstva, alebo tiež Medzinárodný deň pamiatok a sídiel vznikol na podnet Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla (ICOMOS). V roku 1983 ho oficiálne vyhlásilo UNESCO. Tento deň je určený na zvýšenie povedomia o význame ochrany pamiatok a historických sídiel. V dôsledku tejto príležitosti, ktorá je určená predovšetkým verejnosti, sa konajú mnohé podujatia zamerané na propagáciu a prezentáciu historických a kultúrnych hodnôt.

  • | Svetový deň rádioamatérov

    Svetový deň rádioamatérov vyhlásila Medzinárodná únia rádioamatérov (IARU), ktorá bola v tento deň roku 1925 v Paríži založená. Deň je oslavou prínosov rádioamatérov vysielačov.

Prezident vrátil Národnej rade novelu zákona o ústavnej starostlivosti

14.12.2015 | Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska podľa čl. 102 ods. 1 písm. o) Ústavy Slovenskej republiky vrátil Národnej rade Slovenskej republiky zákon z 25. novembra 2015, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Poslancom parlamentu navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní schválili zákon so zmenami.

Novela zákona upravuje platové náležitosti sestier, pôrodných asistentiek a ďalších zdravotníckych zamestnancov. So žiadosťou o jej vrátenie Národnej rade sa na prezidenta SR obrátila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská komora fyzioterapeutov, ako aj jednotlivo viaceré sestry. Poukázali najmä na nedostatočný dialóg s Ministerstvom zdravotníctva SR, týkajúci sa ich mzdových požiadaviek.  

Podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek schválený zákon nevytvára podmienky na prísun nových sestier a pôrodných asistentiek do praxe. Komora sestier okrem toho vyjadrila obavu, že sestry a pôrodné asistentky nemajú garanciu v prípade, ak by bola ich mzda ku dňu účinnosti schváleného zákona vyššia než minimálna výška základnej zložky mzdy podľa schváleného zákona, že zamestnávateľ im doterajšiu mzdu nezníži.

Prezident Andrej Kiska v zdôvodnení vrátenia zákona upozornil, že rozpočtové krytie zákona nepovažuje za dostatočné. V dôvodovej správe k návrhu zákona chýba vplyv na schválený rozpočet verejnej správy, ako aj na kapitolu Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky v súvislosti s úpravou miezd v zdravotníckych zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Aj vzhľadom na prebiehajúce podávanie hromadných výpovedí sestrami vo viacerých nemocniciach vytvára vrátenie zákona „priestor na odbornú diskusiu a na opätovné prehodnotenie všetkých aspektov schválenej právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán,“ argumentuje Andrej Kiska.

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost