sk  |  en
Štvrtok | 28.03.2024, 16:05 | meniny: Soňa; zajtra: Miroslav
  • | Deň učiteľov

    Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

Prof. Jozef Heriban ocenený titulom honoris causa

22.12.2005 | Pri príležitostí jeho 80-tich narodenín a 50 rokov kňazstva Trnavská univerzita(TU) v Trnave udelila 12. decembra 2005 titul „Doctor honoris causa“ profesorovi Jozefovi Heribanovi.

Rektor univerzity na návrh vedeckej rady TU udelil tento titul profesorovi Jozefovi Heribanovi za jeho dôstojné reprezentovanie Slovenska v zahraničí, najmä jeho literárnu tvorbu a prácu ako saleziánskeho kňaza, univerzitného profesora a odborníka v Biblických vedách. Profesor Heriban publikoval 13 monografií a početné významné štúdie, články, skriptá a recenzie vedeckých diel. Veľkú časť svojich prác napísal v japončine a neskôr v taliančine a slovenčine. Dielo, ktorým sa zapísal zlatými písmenami do dejín slovenskej biblickovednej literatúry, je jeho Príručný lexikón biblických vied, vydaný Slovenským ústavom Svätého Cyrila a Metoda v Ríme.

Dekan teologickej fakulty TU Juraj Dolinský v úvode oboznámil prítomných so životom a dielom kandidáta.

Rektor TU Peter Blaho v slávnostnom príhovore vzdal poctu tejto mimoriadne významnej osobnosti duchovného a vedeckého života. Z jeho bohatej publikačnej činnosti vyzdvihol dve diela: Príručný lexikón biblických vied a slovenské vydanie Svätého písma, pre ktoré prof. Heriban pripravil súhrnný úvod do jednotlivých kníh.
Profesor Heriban vo svojom inauguračnom príhovore na tému „Každodenné čítanie Svätého písma a metóda lectio divina“ poukázal na dôležitosť a spôsoby čítania Svätého písma. V druhej časti objasnil jednotlivé fázy modlitbového čítania – lectio divine. V závere vyjadril želanie, aby táto slávnosť prispela k zvýšenej úcte k Božiemu slovu pomocou meditatívneho čítania Svätého písma.

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost