Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Recept na Dánku: Hantuchová musí útočiť a nerobiť chyby

Bude mať slovenský tenis zastúpenie na Roland Garros aj na konci prvého týždňa? Odpoveď na túto otázku dá piatkový súboj Daniely Hantuchovej s Caroline Wozniackou. Hantuchová je poslednou slovenskou hráčkou v parížskej dvojhre, má skvelú formu, ale ešte nikdy v kariére nezdolala úradujúcu svetovú jednotku.

27.05.2011 08:15
Daniela Hantuchová Foto:
Daniela Hantuchová.
debata

Ak bude chcieť v Paríži postúpiť rovnako ako vlani do osemfinále, bude musieť zmeniť históriu a Wozniacku vyradiť. „Pokúsim sa prekvapiť. Proti svetovej jednotke nemám čo stratiť,“ povedala popradská rodáčka pred súbojom 3. kola.

Hantuchová má solídnu fazónu a na antuke hrá z roka na rok lepšie. Tá parížska je pomerne rýchla a to ofenzívnej hre 28-ročnej Slovenky vyhovuje. Navyše pod Eiffelovku prišla s vizitkou semifinalistky turnaja v Štrasburgu, kde tesne v troch setoch podľahla stále sa lepšiacej Nemke Andrei Petkovicovej. Na Roland Garros povolila v 1. kole Číňanke Šuaj Čang šesť a v druhom Talianke Sare Erraniovej dokonca len tri gemy. „Proti Wozniackej má Daniela určite šancu. Musí však hrať svoj ofenzívny tenis a vyvarovať sa zbytočných chýb,“ povedal pre Pravdu Mojmír Mihal, bývalý kapitán slovenskej fedcupovej reprezentácie.

Hantuchová zvykne po nevydarených tesných koncovkách zápasov s favoritkami vravieť, že súperka urobila v rozhodujúcich momentoch menej chýb. „Wozniacka nemá žiadny výnimočný úder, ale na druhej strane hrá svoj stabilný tenis a chyby nerobí,“ podotkol Mihal.

Štatistiky vzájomných súbojov medzi Hantuchovou a Wozniackou favorizujú 20-ročnú Dánku. Zatiaľ posledný zápas odohrali obe hráčky proti sebe pred dvoma mesiacmi v americkom Miami a rovnako ako v predchádzajúcich dvoch Slovenka neuhrala ani set (1:6, 6:7). Nebola však od toho ďaleko. Druhý set dotiahla do tajbrejku a v koncovke mala tri setbaly. Ani jeden nevyužila a po zápase povedala: „Veľká škoda, lebo v druhom sete som niekoľko šancí prelomiť súperkino podanie, no žiadnu som nevyužila. Nepamätám si, aby som proti svetovej jednotke mala toľko možností otočiť zápas.“

Wozniacka je od lanského októbra líderkou rebríčka WTA. Odvtedy musí ešte častejšie čeliť otázke, kedy konečne zvíťazí na grandslamovom turnaji. Finalistka US Open 2009 bola v Paríži najďalej vlani vo štvrťfinále. Bez ohľadu na výsledok súboja s Hantuchovou už má istotu, že post jednotky jej bude patriť aj po Roland Garros.

„Čaká ma náročný zápas, azda sa mi podarí prejsť do ďalšieho kola. Lepšie sa cítim na tvrdom povrchu, ale aj na antuke už som dokázala uhrať dobré výsledky,“ uviedla Wozniacka pred súbojom s Hantuchovou pre oficiálny server WTA. Jej otec a zároveň tréner Piotr Wozniacki vie, že nepriepustná defenzíva, ktorá ju zdobí, nemusí jeho dcére vyhrať zápas. „Je dôležité hrať aj agresívne. Obrana je o tom, že dokážete predvídať, kam súperka pošle svoj nasledujúci úder. Zároveň však treba striehnuť na šancu ísť si v ústrety vlastným víťazným úderom,“ cituje Wozniackeho SITA.

Expertka Eurosportu Anabel Croftová si myslí, že Wozniacka môže v Paríži získať svoju prvú veľkú trofej. „Má veľkú šancu na celkový triumf, lebo turnaju chýba jasná favoritka. Caroline nemá žiadnú veľkú tenisovú zbraň, ale je húževnatá a fyzicky dobre pripravená. V tréningu nič nepodceňuje a v zápasoch vie stopercentne dodržať taktiku,“ uviedla bývalá britská ženská jednotka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba