Registrované partnerstvá sú slepou uličkou, tvrdí arcibiskup Stanislav Zvolenský
3.3.2014 09:30
akt. 05.02.2019 01:24

Registrované partnerstvá sú slepou uličkou, tvrdí arcibiskup Stanislav Zvolenský

Uložiť článok
Registrované partnerstvá sú podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislava Zvolenského slepou uličkou, ktorá nikam nevedie.

Ako povedal dnes v rozhovore pre agentúru SITA, mrzí ho, že tento hlboko ľudský problém slúži ako nástroj politického zápasu. „Registrované partnerstvá sú zlým riešením nie preto, že by chcel niekto brániť šťastiu človeka, ale preto, že životu spoločnosti nijako nepomôžu. Bola by to správa, že život v hriechu je v poriadku,“ zdôraznil.

Arcibiskup sa nedokáže vcítiť do situácie homosexuálov

Zvolenský so všetkou pokorou priznáva, že sa zrejme nikdy nedokáže úplne vcítiť do situácie homosexuálov. „Chápem však, že chcú prežiť šťastný život ako každý z nás. Viem aj to, že sa mnohí z nich tým, čo o sebe zistili, trápia. Vedieť, že nie som ako ostatní, je bremeno, s ktorým nie je ľahké vyrovnať sa. A nie je o ňom ľahké ani hovoriť,“ povedal. Napriek tomu podľa neho viacerí prichádzajú do spovedníc, aby o svojej situácii hovorili a prosili o odpustenie hriechov. „Desatoro platí pre všetkých. A aj človek, ktorý má náklonnosť k osobe rovnakého pohlavia, sa má usilovať žiť mravne,“ upozornil predseda KBS. 

2fotky v galérii Slovenský arcibiskup Stanislav Zvolenský

Sme obklopení kultúrou, ktorá nás niekedy klame

Podľa arcibiskupa sme obklopení kultúrou, ktorá nás niekedy klame, a tým nás môže privádzať k frustrácii. „Pod jej vplyvom si mnohí myslia, že život bez telesných prejavov intimity nie je možný a ak sa človek náhodou v takejto situácii ocitne, jeho život nemôže byť plnohodnotný. To je lož,“ vyhlásil s tým, že sme totiž tvory spoločenské a riadime sa etickými normami. Podľa neho naša sexualita je mocnou energiou a jej prežívanie má vážne následky. 

Boh má rád ľudí takých, akí sú

Boh má podľa Zvolenského rád ľudí takých, akí sú. Cirkev chce homosexuálom pomôcť niesť toto bremeno, ktoré si väčšinou nevybrali. „Želám im, aby cítili prijatie v Cirkvi i vo vlastných rodinách. Niektorí si myslia, že ich katolícka cirkev neprijíma, ba dokonca, že voči nim šíri nenávisť. Mrzí ma, ak im dal ktorýkoľvek jednotlivec dôvod myslieť si to,“ konštatoval Zvolenský.

Zároveň povedal, že cíti zahanbenie z posmeškov a neprijatia, ktorého sa im možno aj medzi kresťanmi dostalo. Ale rovnako ich prosí, aby si neurobili z príťažlivosti k osobám rovnakého pohlavia stredobod svojho života.

„Nie sú jediní, ktorí zápasia so sebou a so svojimi slabosťami. Všetci musíme so svojimi slabosťami bojovať, len oblasti máme iné. Prosím ich, aby neverili tomu, že život v hriechu ich niekam posunie. Neposunie. Len na konci budú ešte frustrovanejší a budú sa cítiť ešte osamelejší ako na začiatku. Boh nás má rád, ale rovnako nám dáva slobodu, aby sme znova a znova potvrdzovali, ako chceme žiť,“ vyhlásil predseda KBS. 

Za homosexuálov sa denne modlí

Zvolenský sa za homosexuálov denne modlí, lebo vie, že to nemajú ľahké. Modlí sa tiež za ich rodiny, aby k sebe našli cestu. „Modlím sa za nás, kňazov i za veriacich, aby sme vytvorili prostredie, v ktorom sa budú cítiť dobre. Pretože sú našimi sestrami a bratmi. A sú povolaní k zmysluplnému životu, ktorého prvým ovocím je vnútorný pokoj a radosť. Máme vytvoriť jedno spoločenstvo. Nie až v nebi, ale už tu na Zemi,“ dodal. 

Na Slovensku vychádza dokument vatikánskej Kongregácie pre náuku viery List biskupom katolíckej cirkvi o pastoračnej starostlivosti o homosexuálne osoby (Epistula ad universos catholicae Ecclesiae episcopos de pastorali peronarum homosexualium cura). Úvod k nemu napísal kardinál Joseph Ratzinger, vtedajší prefekt Kongregácie pre náuku viery. Súčasťou dokumentu, ktorý bol po prvýkrát publikovaný v roku 1986 a neskôr rozšírený a doplnený, sú komentáre niekoľkých odborníkov v danej oblasti, ako aj úvahy týkajúce sa odpovede na návrhy zákona o ne-diskriminácii homosexuálnych osôb, ktoré Kongregácia pre náuku viery poslala biskupom Spojených štátov amerických v roku 1992. Nechýba ani ich aplikácia na niektoré konkrétne prípady.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.