• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Režisér Juraj Herz predstaví v Bratislave svoju autobiografickú knihu

  • 11:08 04.04.2016
  • Bratislava
Režisér Juraj Herz predstaví v Bratislave svoju autobiografickú knihu

V autobiografickej knihe Autopsie (pitva režiséra) Herz rozpráva nielen o pozadí vzniku svojich filmov.

Autobiografickú knihu Autopsie (pitva režiséra) predstaví osobne v bratislavskom Kine Lumiére Juraj Herz. Prezentácia publikácie, ktorá je otvorenou výpoveďou o režisérovej kariére a podmienkach vzniku jeho diel, sa uskutoční vo štvrtok 7. apríla. Súčasťou podujatia bude projekcia filmu Spalovač mrtvol (1968) a následná diskusia s režisérom. "Juraj Herz je jedným z mála československých 'žánrových režisérov'. Aj keď nenakrúca výlučne horory, v jeho tvorbe cítiť ich silný vplyv. Prvky trileru a hororu šikovne vnáša do drám či rozprávok," charakterizuje dielo Juraja Herza Rastislav Steranka, kurátor Filmotéky Kina Lumiére.

Herz vyštudoval réžiu a bábkoherectvo na pražskej DAMU v ročníku spolu s Janom Švankmajerom. Vo filme začínal ako herec a asistent réžie, spolupracoval napríklad s režisérmi Jánom Kadárom a Elmarom Klosom na filmoch Obžalovaný (1964) a Obchod na korze (1965)). Samostatne debutoval stredometrážnym hraným filmom Sběrné surovosti (1965) a v roku 1966 nakrútil svoj prvý hraný dlhometrážny film Znamení Raka. "Aj keď Herz nakrúcal v období československej novej vlny, nikdy sa oficiálne nestal jedným z jej predstaviteľov. Podľa vlastných slov ho tvrdé jadro novej vlny neakceptovalo, keďže nebol vyštudovaný filmový režisér. Morbídne groteskný a expresionistický Spalovač mrtvol či temná, podivná a farbami hýriaca Morgiana sú však neodškriepiteľnými majstrovskými dielami, ktoré inšpirujú ďalšie generácie nielen československých filmárov," vysvetľuje Steranka, ktorý knižnú prezentáciu spestrí prednáškou o tvorbe režiséra.

Juraj Herz nakrútil viac než 30 dlhometrážnych filmov. Získal desiatky ocenení doma aj v zahraničí, napríklad za snímky Spalovač mrtvol a Panna a netvor (1978) Zlatú medailu v Sitges. Je tiež držiteľom Zlatého Huga z MFF v Chicagu za Morgianu (1972), nominovaný bol aj na Zlatú palmu na MFF v Cannes za Petrolejové lampy (1971) a na Zlatého medveďa na MFF Berlín za Den pro mou lásku (1976). Patrí mu aj Krištáľový glóbus z MFF Karlovy Vary 2010 za umelecký prínos svetovej kinematografii.

V autobiografickej knihe Autopsie (pitva režiséra) Herz rozpráva nielen o pozadí vzniku svojich filmov. Jeho spomienky sú aj svedectvom o nedávno minulej dobe a o podmienkach, v ktorých žili a tvorili českí a slovenskí filmári a divadelníci druhej polovice 20. storočia. Spoluautorom knihy je dramaturg a scenárista Jan Drbohlav, ktorý s Herzom spolupracoval na filme Habermannův mlyn (2010) a o rok neskôr na divadelnej adaptácii režisérovej rozprávky Deváté srdce (1978). "Prezentácia publikácie sa uskutoční za ich osobnej účasti, špeciálnym hosťom večera bude kameraman Dodo Šimončič, ktorý s Jurajom Herzom nakrútil viacero filmov, medzi nimi aj divácky obľúbené Sladké hry minulého leta či Sladké starosti," informovala TASR Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Večer z cyklu Filmový kabinet pod názvom Herzovo žánrové panoptikum sa začne o 18.00. V apríli si diváci budú môcť pozrieť pod týmto názvom vo Filmotéke Kina Lumiére celkovo desať filmov J. Herza.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.