Robert Fico dostal faktúru na pol miliardy Sk
3.2.2011 19:58
akt. 05.02.2019 01:56

Robert Fico dostal faktúru na pol miliardy Sk

Uložiť článok
Faktúra na bezmála pol miliardy Sk. To čaká predsedu Smeru-SD a podpredsedu NR SR Roberta Fica.

Ministerstvo financií vyčíslilo škody, ktoré mal spôsobiť

svojimi rozhodnutiami, napríklad zákonom zakazujúcim zdravotným poisťovniam zisk, na sumu vyše 16 miliónov eur (vyše 480 miliónov Sk). Toľko nás doposiaľ stáli právnici na arbitrážach.  

4fotky v galérii Fico faktura

Podľa textu faktúry ju Ficovi vystavili „za presadzovanie legislatívy v rozpore s Ústavou SR“ a ide o „účet za doteraz vynaložené výdavky na obhajobu Slovenska v arbitrážnych právnych sporoch .“Minister financií

povedal, že Ficovi faktúru vystavili v mene občanov SR: „Navrhovaný spôsob nájdenia peňazí, navrhujeme vlastnou hlavou!“ Keďže spomínaných vyše 16 miliónov eur je len suma na právne služby, natíska sa otázka, aká bude konečná suma. To si Mikloš netrúfol odhadnúť: „Ubezpečujem občanov, že ministerstvo financií, ktoré zastupuje SR v týchto sporoch, urobí všetko preto, aby tá suma bola čo najnižšia.“

Fico: Mikloš by mal štátu zaplatiť 321,07 milióna eur 

4fotky v galérii Miklos faktura tk

Líder opozície nezostal ministrovi Miklošovi nič dlžný. Na oplátku za faktúru za arbitráže s akcionármi zdravotných poisťovní (ZP) mu vystavil faktúru za nálezy Ústavného súdu (ÚS) SR a kurzovú stratu pri predaji podielov v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP). Okrem toho reagoval na Miklošovu kritiku slovami: "Ja mu odporúčam, aby sa namiesto venovania svojmu egu a účesu, venoval verejným financiám ."

Šéf rezortu financií by mal za hospodárske škody štátu zaplatiť minimálne 321,07 milióna eur.

Podľa Ficových slov Mikloš zbabral privatizáciu SPP, pričom na tom Slovensko prerobilo 232,36 milióna eur. Ďalej išlo o nález ÚS v prípade invalidných dôchodcov, ktorý Slovensko stál 73,03 milióna eur. Do faktúry Fico zahrnul aj ústavný nález o platoch sudcov a prokurátorov, ktorého dopad bol 15,68 milióna eur. "Len tieto tri drobnosti sme vytiahli, a to sme ešte nespomenuli ČSOB za 763 miliónov eur, " podotkol na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda parlamentu.     

Podľa šéfa opozičnej strany Slovensku zatiaľ nevznikli v prípade arbitráže so ZP žiadne škody. "Arbitráž ďalej pokračuje a nikto nevie, ako dopadne, " upozornil. Zároveň dodal, že aj Európsky súdny dvor (ESD) v jednom zo svojich rozhodnutí potvrdil, že správa solidárnych zdravotných systémov nie je podnikaním. Ako dodal jeho stranícky kolega Peter Kažimír, Slovensko malo ešte za predchádzajúcej vlády v arbitráži dobré postavenie.   

Sulík chce Fica odvolať, SNS "nezmyselný návrh" nepodporí

4fotky v galérii Slota jan rokovanie

Predseda parlamentu Richard Sulík chce Roberta Fica z funkcie podpredsedu NR SR odvolať . Podľa neho vedome schválil protiústavné zákony a štátu tak spôsobil miliónové škody.

Slovenská národná strana (SNS) Sulíkov návrh nepodporí a nemá záujem ani o prevzatie tohto postu. Pre TASR to uviedol predseda SNS Ján Slota.           

"Slovenská národná strana je strana, ktorá vo svojom konaní vždy vysoko stavia morálku a česť, " reagoval. "Tak sa správala aj k svojim koaličným partnerom. A to aj napriek tomu, že medzi nami vznikli v minulosti nezrovnalosti, svojich bývalých koaličných partnerov si ctíme a nikdy by sme sa neznížili k takému amorálnemu konaniu, ako je podpora odvolania alebo prevzatie tohto postu, " povedal Slota s tým, že "nezmyselný návrh Richarda Sulíka, ani OKS " nepodporia.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Robert Fico, SMER-SD
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.