Robert Fico: Koalícia dnes zlomila slovenskej demokracii krk
5.4.2011 13:28
akt. 05.02.2019 01:34

Robert Fico: Koalícia dnes zlomila slovenskej demokracii krk

Uložiť článok
Vládna koalícia dnes zlomila slovenskej demokracii krk. Po schválení novely zákona o rokovacom poriadku, ktorá zmenila tajnú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora na verejnú, to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico s tým, že krk demokracii zlomila preto, lebo potrebuje vydierať vlastných poslancov pri voľbe generálneho prokurátora a spolitizovať celú inštitúciu.

"Je to jedno z najhanebnejších hlasovaní v histórii slovenského parlamentu a len potvrdzuje, že títo páni, ktorí sedia vo vládnej koalícii, sú v mene svojej moci, ovládnutia generálnej prokuratúry, šikanovania a kriminalizácie opozície schopní urobiť čokoľvek. Takto meniť pravidlá v strede hry, takto hľadať zradcov, takto porušovať demokratické pravidlá, to tu naozaj od roku 1993 nikdy nebolo, " zdôraznil Fico.     

Tvrdí, že je to hanba a aj takýmto spôsobom žiada prezidenta SR

, aby zákon vrátil naspäť do NR SR. "Nemôžme rešpektovať takéto pošliapavanie demokratických pravidiel v SR, " dodal. Smer-SD na protest opäť rozprestrel v rokovacej sále veľkú štátnu zástavu a na ňu umiestnil tabuľku s nápisom "PROTEST".     

2fotky v galérii Matovic nrsr

Koaličný poslanec

(nezávislý) sa však domnieva, že demokraciu pošliapal ten, kto sa snažil kupovať poslancov pri predošlej voľbe generálneho prokurátora. "Myslím  si, že je to legitímne bránenie sa voči podozreniu z kupovania poslancov. Keď niekto kupuje poslancov, to je ako keď máte nádor na tele a keď ho chcete odstrániť, musíte urobiť niečo agresívne, nejaký chirurgický zákrok. My sme zaviedli verejnú voľbu, " vysvetlil.     

Matovič verí, že aj keď prezident novelu vráti, koalícia ju opäť schváli. "My sme sa rozhodli, že si verejnú voľbu presadíme, tak si ju presadíme. Ak si pán prezident chce poslúžiť, nech si poslúži, ale my to určite schválime znovu, " avizoval.     

Podľa predsedu SNS

si národniari počkajú na verdikt Ústavného súdu SR, na ktorý sa už obrátil bývalý generálny prokurátor

. Slota sa domnieva, že zákon je protiústavný a čaká, že hlava štátu novelu vráti. Tvrdí, že voľba šéfa prokurátorov bude v konečnom dôsledku aj tak tajná. Slota zároveň predpokladá, že v najbližšej voľbe bude kandidátom opozície na tento post opäť Trnka.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Robert Fico, SMER-SD
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.